Külföld

2015.04.17. 16:08

Segítségre szorulnak - Az illegális bevándorlás kezelését sürgetik

Jelentősebb anyagi támogatást sürgetett Brüsszeltől a Földközi-tengeren át érkező illegális bevándorlás kezelésére Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter, aki szerint az EU-nak arról is döntenie kell, hol helyezzék el a bevándorlókat.

A Corriere della Sera című olasz napilap csütörtöki számában megjelent interjúban az olasz diplomácia vezetője úgy fogalmazott, hogy a migráció okozta probléma megoldásához mindenekelőtt több EU-forrás szükséges. Paolo Gentiloni hangsúlyozta, az Európai Uniónak arra is „világos” választ kell adnia, hol helyezzék el a Földközi-tengeren megmentett illegális bevándorlókat: a legközelebbi biztonságos kikötőben, a származási országban vagy a tengeren segítséget nyújtó állam területén.

Az olasz külügyminiszter elmondta: a Földközi-tenger nyugati medencéjét tavaly októbertől ellenőrző Triton-misszióra az EU havonta 3 millió eurót költ, miközben az illegális bevándorlókkal kapcsolatos operatív tevékenységet továbbra is Olaszország végzi saját költségén.

Az utóbbi napokban mintegy 10 ezer illegális bevándorló érkezett az olasz partokhoz. Az utolsó mintegy 600 fős csoport csütörtökön érkezett meg Szicíliába. Angelino Alfano belügyminiszter humanitárius vészhelyzetről beszélt a bevándorlókat befogadó olaszországi állomások telítettsége miatt. Jelenleg 70 ezren vannak a menekültközpontokban. A bevándorlók 22 százalékát Szicíliában helyezték el, az északi Lombardia és Veneto tartomány viszont jelezte, hogy nincsen több helye a bevándorlók befogadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!