Külföld

2016.02.11. 14:48

Soros: Putyin veszélyesebb Európára, mint az Iszlám Állam

Óriási hibát követnek el az EU vezetői, ha azt hiszik, hogy az Iszlám Állam elleni harcban Putyin a szövetségesük - írta a Guardian brit lapnak írt véleménycikkében Soros György magyar származású amerikai milliárdos.

Soros szerint a bizonyítékok is ellentmondanak annak, amit az EU vezetői Putyinról gondolnak, hiszen valójában az orosz elnök célja éppen az, hogy a szíriai polgárháború elmélyítésével még több menekült érkezzen Európába, ezzel is destabilizálva az uniót.

Soros szerint ezért is bombázták orosz gépek a Szíria déli részén élő civileket, akik aztán így kénytelenek voltak Jordániába és Libanonba menekülni. Soros szerint Putyin jó taktikus, de nem jó stratéga. Mert azzal, hogy elmélyíti a krízist Szíriában, összeveszett Törökországgal és ezzel mind a török, mind az orosz érdekek sérültek.

Soros úgy véli, 2017-ben Putyin - EU-s szankicóktól szenvedő - birodalmának a gazdasági csőddel kell szembenéznie, noha az elnök hatalma nagyban függ attól, hogy milyen az orosz életszínvonal. Ezért az orosz elnöknek az az érdeke, hogy az EU hamarabb dobja be a törölközőt.

Soros szerint az Iszlám Állam stratégiája világos: növelni az iszlamofóbiát Nyugaton, ezzel szerezve újabb muszlim híveket. Ennek egyszerű az ellenszere: nem kell azt tenni, amit az ellenség akar.

Ahogy arról korábban írtunk, az Európai Unió és Törökország tavaly egy olyan megállapodást hozott tető alá, ami valóban megoldhatja a menekültválságot: nem, nem menekültekből lesz kevesebb, hanem Európa fog sokkal kevesebbet kapni belőlük. Amit cserébe kapnak: pénz, vízum és az uniós tagság felgyorsítása. Persze van egy olyan nagy játékos, aki az egészet szívesen megfúrná. Ez pedig Putyin. Az ukrán válság, majd a menekültválság kitörése óta Oroszország látványosan fokozta a EU egységét bomlasztó diplomáciai és titkosszolgálati aktivitását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!