Külföld

2016.07.22. 13:56

Több mint hat év börtönre ítélték Románia egyik legismertebb üzletemberét

Hat év és két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Romániában Sorin Ovidiu Vantut, az ország egyik legismertebb üzletemberét sikkasztásban való bűnrészesség és pénzmosás miatt.

A jogerős ítéletet pénteken hirdette ki a bukaresti ítélőtábla.

Vantut és további tizenegy vádlottat 2012-ben állították bíróság elé. Azzal vádolta őket a román legfőbb ügyészség, hogy 2008 és 2009 között szándékosan csődbe vitték a Petromservice olajvállalatot, amelyet 83,5 millió euróval károsítottak meg. Az ügyben Liviu Luca volt szakszervezeti vezetőt is hat év szabadságvesztésre ítélték sikkasztás miatt. Luca az ügyészek szerint a Petromservice szándékos csődbevitele révén tett szert tekintélyes vagyonra.

A Petromservice-nek összesen 150 millió euró (több mint 47 milliárd forint) adóssága volt, amikor az üzletember és Luca többi segédtársaikkal együtt összetett pénzügyi manőverekkel csődbe vitték. Részben a dolgozók felé voltak jelentős bérfizetési elmaradások, a hitelezőknek is tartozott a vállalat, és a román állam felé is csaknem száz millió euró (több mint 31 milliárd forint) adósságot halmozott fel. A csődbe juttatással az alkalmazottak és a hitelezők mellett közvetett módon a kisebbségi részvényeseket is megkárosították - olvasható a vádiratban.

Vantunak kiterjedt médiabirodalma volt, amely révén jelentős befolyásra tett szert a román politikában. Vagyonát 2009-ben félmilliárd euróra (közel 157 milliárd forint) becsülték. Őt már kétszer elítélték, először 2012-ben egyik üzlettársa megfenyegetése miatt kapott jogerősen egy év börtönbüntetést, amit letöltött. 2013-ban szabadult, majd 2014 elején egy másik ügyben is elítélték két évre bűnpártolás miatt. Abban találták vétkesnek, hogy pénzelte a hatóságok elől rejtőzködő Nicolae Popát, akit az ország egyik leghírhedtebb pilótajátéka miatt ítéltek el. Vantut még ugyanabban az évben feltételesen szabadlábra helyezték, így pénteken délután, a legújabb ítélet kihirdetése után ismét börtönbe szállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!