Külföld

2015.07.06. 16:45

Tombol a hőség Horvátországban is

Az Európában tomboló hőség Horvátországot is elérte. A meteorológiai szolgálat (DZMH) hétfőn az ország keleti részében narancssárga figyelmeztetést adott ki, míg az északi és déli részeken egyelőre ennél enyhébb, sárga jelzés van érvényben.

Kriják Krisztina/MTI

Az előrejelzések szerint a forróság szerdán éri el tetőpontját, keddtől a legmagasabb fokú, piros riasztás lesz érvényben több megyében is.

A hétfői legmagasabb hőmérséklet az ország szárazföldi részein elérte a 37-38 fokot. Az Adrián a legmelegebbet a dalmáciai Mljet szigetén mértek, 36 fokot, de a tengerparton - a tenger hatásra - valamivel hűvösebb van, mint a szárazföldi országrészben. További nehézséget jelent, hogy a hőmérséklet éjszaka sem csökken 25-27 fok alá.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy az emberek igyanak sok folyadékot, a strandolók húzódjanak árnyékba a déli órákban, aki pedig teheti, maradjon inkább otthon, tartózkodjon elsötétített, hűvös térben: főleg az idősek és a betegek.

Csütörtöktől már lehűlés várható, a hőmérséklet akár tíz fokkal is enyhülhet, amit kellemes frissesség érzés követhet. A tengerparton pihenőket arra kérik, hogy már szerdától figyeljenek oda a viharjelzőkre, hiszen erős szél és viharok fordulhatnak elő.

Horvátországban 1981. augusztus 4-én mérték a legmagasabb hőmérsékletet a Dubrovnik és Split közötti Ploce városában, 42,8 fokot árnyékban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!