Külföld

2015.07.30. 06:32

Új nyom bukkant fel az eltűnt Maláj utasszállító ügyében?

A Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigetén megtalált repülőgéproncs darab valószínűleg egy Boeing 777-es típusé gépé, de egyelőre nem bizonyított, hogy az a Malaysia Airlines légitársaság 2014. március 8-án eltűnt MH370-es járaté - közölte szerdán az amerikai légügyi hatóság egy tisztviselője.

A nyilatkozó hozzátette, hogy a fontos lelet tanulmányozására francia szakértők utaztak Réunionra. A két méter hosszú, szárnydarabra emlékeztető roncsot a tengerpart tisztításán dolgozó munkások találták meg Saint-André de La Réunionnál.

A roncs tele volt kagylóval, ebből arra következtethetünk, hogy sokáig volt a vízben" - mondták szemtanúk. A repülőtéri rendőrség (BGTA) különleges nyomozói egyelőre egyetlen feltevést sem valószínűsítenek, csak olyan információkat gyűjtenek (például a gyártási számot), amelyek alapján azonosítani lehet a roncsot.

A roncsról kapott felvételek alapján Xavier Tytelman francia légiközlekedési biztonsági szakértő a Twitter mikroblog portálon megjegyezte, hogy "hihetetlen a hasonlóság" a Boeing 777 csűrőfékszárnya és a talált roncs között. Márpedig az eltűnt repülőgép egy Boeing 777-es volt. A Boeing amerikai repülőgépgyár egyelőre elzárkózott attól, hogy véleményt nyilvánítson.


Malajzia ugyancsak szakértőket küldött a roncsdarab megtalálásának helyszínére. Liow Tiong Lai malajziai közlekedési miniszter New Yorkban azt is mondta, képviselőik amint lehet azonosítják majd a megtalált darabot.

A Reuters hírügynökség anyagában azt írta, hogy négy komolyabb baleset történt a Boeing 777-es típussal, de csupán az MH-370-es járat zuhant le az Egyenlítőtől délre. Az eltűnt repülőgép keresését ausztrál szakértők irányítják, ők azonban eddig az Indiai-óceánnak éppen az ellenkező részében kutattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!