Külföld

2016.05.24. 13:15

Vihar - Károk és közlekedési fennakadások Németországban

Berlin - Károkat és közlekedési fennakadásokat okozott a Németország északi és keleti részén keddre virradóra átvonult vihar.

A Szászország tartományban fekvő Schmilka térségében le kellett zárni a Drezda-Prága vasútvonalat, mert a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék földet mosott a pályára 150 méter hosszúságban, és a hordalékba belerohant egy tehervonat, amelynek mozdonya kisiklott. Személyi sérülés nem történt, a vasútvonalon várhatóan még kedden helyreáll a közlekedés.

A szomszédos Szász-Anhalt tartományban a német meteorológiai szolgálat (DWD) keddi közleménye szerint éjszaka helyenként több csapadék hullott, mint egy átlagos május valamennyi napján együttvéve, például Dessaunál egy négyzetméterre 77 liternyi jutott. A tartomány több településén pincéket árasztott el az eső.

Brandenburg déli részén 74 helyszínre riasztották a tűzoltókat, főleg elárasztott pincékhez vagy a viharban kicsavarodott fák, leszakadt faágak miatt. Berlinben négyzetméterenként 40 liter csapadék hullott, a tűzoltókat 38 helyszínre riasztották, 4 esetben villámcsapás következtében keletkezett tűz miatt.

A wetter.net nevű időjárási adatszolgáltató cég szerint az ország keleti részén hétfő estétől éjfélig 185 ezerszer villámlott, ami az ország teljes területére jutó évi 2 milliós átlag csaknem 10 százaléka.

Az ország északi részén fekvő Hamburgban is heves esőzés volt, a tűzoltók 78 riasztást kaptak hétfő este.

A vihar vasárnap még Észak-Rajna-Vesztfáliában pusztított. A Minden-Lübbecke nevű járásban öt ház lakhatatlanná vált, 33 embert kellett kitelepíteni. A helyi rendőrség szerint a térségben vasárnap este tornádó söpört végig. A DWD szerint ez nem biztos, meglehet, hogy egy úgynevezett légzuhatag csapott le a környékre, de pontos adatok hiányában egyik elméletet sem lehet bizonyítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!