Külföldi

2016.09.17. 16:35

KÓTA-díjat vehet át a népdalegyüttes

Lendva - A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, azaz a KÓTA legmagasabb rangú kitüntetését kapja a Muravidéki Nótázók. A 15 éve alapított, jelenleg hatfős népdalegyüttes tagjai október 8-án, egy budapesti nagyszabású gálán vehetik majd át az elismerést.

Gyuricza Ferenc

A KÓTA minden esztendőben megrendezi az úgynevezett kitüntetési gáláját, ahol a szakmai díjak, többek között a szövetség legrangosabb elismerése, az úgynevezett KÓTA-díj átadására is sor kerül. 2016-ban, a fővárosi Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében tartandó ünnepségen a jelenleg hat főből álló Muravidéki Nótázók is ebben a kitüntetésben részesül.

– Már megkaptuk az erről szóló értesítést, ami egyben a meghívó is a gálára – mondta lapunknak a népdalegyüttes szakmai vezetője, az újudvari Cseke József. – Nagyon örültünk neki, ugyanis ez kifejezetten szakmai elismerés, tehát szakemberek ítélték meg úgy, hogy a 15 éves működésünkkel azt is kiérdemeltük. A KÓTA-díj nem versenyeredmény, annak a megszerzésére nem lehet jelentkezni, azt a szövetség vezetőinek, illetve felkért szakembereknek a véleménye alapján lehet kiérdemelni.

Cseke József azt is elmondta: a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége az a szervezet, aminek rengeteg szak-ága van a klasszikus zenétől a népzenén át a népdalénekesekig és népdalegyüttesekig. Ők értelemszerűen ez utóbbihoz tartoznak. A KÓTA rendszeresen tart minősítő versenyeket is, ezeken korábban a Muravidéki Nótázók is eredményesen szerepelt, tehát ez megelőzte a mostani elismerést, amit a Kárpát-medencei népzene ápolásáért és magas szintű műveléséért vehetnek majd át. A szlovéniai magyar népdalkörök közül elsőként a Muravidéki Nótázók részesül ebben a díjban.

Fotó: Gyuricza Ferenc

– Két alkalommal nyertük el a KÓTA Arany Páva nagydíját, és ugyancsak kétszer a  Vass Lajos Népzenei Szövetség Kárpát-medencei nagydíját – folytatta a népdalegyüttes szakmai vezetője. – Minősítés terén ez a két meghatározó szervezet létezik ma, és mindkettő legmagasabb szintű versenyeredményével rendelkezünk már. A mostani elismeréssel a szakma csúcsára értünk fel, nem gondolom, hogy lenne ennél felemelőbb és magasztosabb érzés.

A Muravidéki Nótázók másfél évtizede alakult, Dancs József kezdeményezésére. Névválasztásuk nemcsak annak köszönhető, hogy a szomszédos Szlovénia nemzetiségileg vegyesen lakott területét képviselik, hanem abból is adódik, hogy a kezdeti felállásból mindenki más településen lakott. Az elmúlt 15 év alatt természetesen több tagcsere is történt, jelenleg hatan alkotják a kórust.

– A 15 év alatt három CD-t adtunk ki, a legutóbbit 2015 végén Gyertek magyar fiúk... címmel – sorolta tovább Cseke József. – Ennek bemutatóját idén januárban tartottuk, a magyar kultúra napja muravidéki ünnepe keretében. A lemezen I. világháborús katonadalok szerepelnek, és ez a második olyan kiadvány, ami a Góbé népzenei együttes segítségével készült.

A Muravidéki Nótázók repertoárját azonban nem csak katonadalok teszik ki, változatos és sokszínű összeállításaik között bordalok is szerepelnek. Legközelebb ilyen jellegű műsorral lépnek fel.

– Meghívást kaptunk Pécsre, a XX. nemzetközi bordal Fesztiválra, amit a következő hét végén, szeptember 23. és 25. között tartanak Baranyában – ismertette a karnagy. – Ez a délnyugat-dunántúli térség legjelentősebb rendezvénye, amit a Pécsi Tudomány-egyetem művészeti karának a dékánja, Lakner Tamás szervez, a felkérés egyenesen tőle érkezett. A fesztiválon az ország legelismertebb borozóit is vendégül látják, így többek között a villány-siklósi bor-úton lesznek fellépéseink, de a Kodály Központban, ami voltaképpen a fővárosi Művészetek Palotájának pécsi megfelelője, szintén lesz egy fellépésünk, azon a gálán fogunk szerepelni, amelyen a fesztivál legjobb nemzetközi kórusai mutatkoznak be.

S közben lassan már vázolgatják az újabb terveket is.

– A januárban bemutatott CD-t, az azon szereplő katonadalokat jól reprezentáltuk már, így a megszokott medrében halad tovább a munka – árulta el Cseke József. – Ez azt jelenti, hogy gondolkodunk azon, milyen irányba, milyen tematikus dalcsokorral lehetne továbblépni. Egyelőre a tervezgetés folyamata zajlik. de azt nem tartom kizártnak, hogy 2017-ben újabb CD-lemezt jelentessen meg a Muravidéki Nótázók.

Tovább bővítenék a repertoárjukat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!