Kultúra

2010.09.06. 07:19

Zalai diákok keze nyomát viseli a bonchidai Bánffy-kastély

Nagykanizsa - A bonchidai Bánffy-kastély nyugati szárnya, valamint istállóépülete és malma újult meg a nyáron zalai diákok munkája révén. A fiatalok a Transylvania Trust Kolozsvár szakképző kurzusán vettek részt.

Szalabán Attila

A kis csapat sorra érintette a magyar történelemből jól ismert erdélyi településeket: Déva, Vajdahunyad, Kenyérmező és Gyulafehérvár egyaránt elvarázsolta a fiatalokat, akik a második nap végére Nagykanizsa testvérvárosában, Kovásznán vertek tanyát , ahol a Pokolsár nevű iszapvulkánt is megtekintették. Útjuk Csíksomlyón - ahol éppen az Ezer Székely Leány elnevezésű találkozót mosta el a felhőszakadás - és Székelyudvarhelyen keresztül vezetett végül Bonchidára, a Bánffy-kastélyba. Ott kiderült: a kurzus nem csak tanulásra, hanem külföldi kapcsolatok kialakítására is alkalmas lehetőség, hiszen a románokon és a magyarokon kívül szlovák, angol és dán diákok is jelen voltak.

- A szakképző kurzus keretében a neves szakemberek által megtartott elméleti felkészítést követően kezdődött meg a csoportunkban helyet kapó diákok ács- illetve kőműves szakmai gyakorlata - tette hozzá Tóth László. - Több helyszínen is dolgoztunk, a főépület nyugati szárnyán, az istállón és a malomépületen biztosítottak feladatokat. Mesterek irányításával ismerkedtek a gyakorlati építőmunka folyamataival.

A vakolás, kő- és téglafalazat-építés, boltozat-kialakítás, tetőácsolás szakmai követelményeit kiválóan teljesítette a hét diák - erről tanúsítványt is kaptak. Persze nem csak munkával teltek a napjaik: Torockóra kirándultak, ahol a tordai sóbányát mutatták be nekik, de ellátogattak Koltóra is, Petőfi Sándor nászútjának helyszínére.

Erdély rengeteg építészeti értékkel rendelkezik. A zalaegerszegi diákok ezek közül több fatemplomot is megtekintettek, így például a deszeit, mely a világörökség része, illetve a máramarosi kolostor épületegyüttesét. Szerencséjük is volt, hiszen Budfalván éppen istentisztelet volt, amikor odaértek, így szebbnél szebb népviseleteket láttak. Az egyhetes kurzus lezárulta után pedig Kolozsvárt érintve utaztak haza.

MONUMENTÁLIS SAKK-KÉSZLET

Az erdélyi várak, kastélyok meglehetősen gyakran váltottak gazdát. Nem így a bonchidai kastély, mely 600 esztendőn keresztül a Bánffy-család birtoka volt. A négy sarokbástyás épületet még 1650-ben kezdte építeni Bánffy Dénes, ám az 1700-as években a reneszánsz hatására komoly mértékben bővítették. A kastélyban látható különlegességek közül kiemelkedik egy nagyméretű sakk-készlet, melynek faragott mellszobrokból kialakított figuráit egykor lakájok kellett cipeljék.

Sikeres zalai diákok dossziénkat ide kattintva tekinheti meg!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!