Kultúra

2010.10.26. 05:54

Salsa a börtönben: táncra perdültek a fogvatartottak

A művelődés hete - a tanulás ünnepe címmel idén is programsorozatot szervezett a megyei börtönben a Zalai Népfőiskolai Egyesület. Sportfoglalkozások, ismeretterjesztő előadások várták a fogvatartottakat.

Horváth A. Attila

Az elmúlt években jó néhány hasznos, a fogvatartottak társadalmi integrációját segítő rendezvény bizonyította már, hogy nem hiábavaló a népfőiskolai egyesület és a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet közötti együttműködés. A civil szervezet titkára, Fehér Lászlóné ezúttal is testet-szellemet megmozgató programokkal készült: pingpong- és sakkversennyel kezdődött a minap a börtönben a sorozat, majd az álláskeresési technikákról, tudnivalókról tartott előadást Kiss Ambrus munkaügyi szakértő, a regionális munkaügyi központ korábbi főigazgatója. Mint mondta, nehéz ma a munkaerőpiac helyzete, ugyanakkor most is vannak üres állások, a központ 50 ezret tárt fel ezekből az idén. A gond az, hogy az állásokat elnyerni nagyon nehéz.

- Szakképzettség, gyakorlat, kompetencia és motiváció kell a sikerhez, meg persze szerencse és kapcsolat. Aki nagy bajban van, az a munkaügyi központ valamennyi szolgáltatását igénybe veheti, érdemes tehát segítséget kérnie - jelezte a szakember, akitől a fogvatartottak praktikus tanácsokat is kértek és kaptak.


Hétfő kora délután a zenéé és táncé volt a főszerep: a Salsa Fuerte tánciskola zalaegerszegi csoportja csempészett egy kis kubai hangulatot a börtönfalak közé. A 10 fős csapat bemutatója után négy fogvatartott is beszállt a táncba, miközben Puskás Balázs, a Fuerte vezető tanára lelkesen magyarázta, szemléltette a karibi ritmusokra rímelő mozdulatokat.

Csütörtökön zárul A művelődés hete - a tanulás ünnepe rendezvény, ekkor a felnőttkori tanulásról, iskolai tapasztalatokról beszélget majd Fehér Lászlóné az érdeklődőkkel. Mint megtudtuk, a programsorozatot 1997 óta szervezi a Magyar Népfőiskolai Társaság az ország több pontján, azzal a céllal, hogy a közművelődéssel, oktatással foglalkozó szervezetek együttműködjenek a célcsoportok felkarolásában. Zalaegerszegen, a megyei börtönben 2004 óta rendez partnerei segítségével képzéseket, előadásokat, sporteseményeket, ünnepi műsorokat és egyéb foglalkozásokat a Zalai Népfőiskolai Egyesület.


Második esély – ezzel a címmel adott be pályázatot, és nyert 1,1 millió forint támogatást a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól a Zalai Népfőiskolai Egyesület; a keretből prevenciós foglalkozások, személyiségfejlesztő tréningek elindítására nyílik lehetőség a megyei börtönben. Fehér Lászlóné elmondta: eredetileg 48 főt vontak volna be a kábítószer- használat megelőzését és a felvilágosítást célzó projektbe, de mivel az igényeltnél kisebb összeget ítélt meg a pályázat elbírálója (valamint az eredményhirdetés is késett), most át kell dolgozni a tervet. Ha minden jól alakul, november elején így is elindulhat a prevenciós program, ami várhatóan hasznos szabadidős tevékenységeket is magában foglal majd.



Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre:

Mi lesz a százéves zalaegerszegi börtön sorsa?

Népfőiskolai sorozat indul

Családos börtönkarácsony

Felkészítő tréning szabadulás előtt a megyei börtönben

Életmentésről a megyei börtönben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!