Kultúra

2011.01.19. 08:12

Kölcsey Ferenc távoli rokona, Schubert Éva színésznő 80 éves

Január 19-én lesz 80 éves Schubert Éva színésznő, érdemes művész, színészpedagógus.

MTI

A mindent és mindenkit eljátszani képes, népszerű színésznő Kölcsey Ferenc távoli rokona, egyik ükanyja a költő unokahúga volt. Budapesti polgári családba született, középiskolába a zugligeti Angolkisasszonyokhoz járt. Színházi pályáról nem is álmodott, francia-latin szakos tanárnak készült, kiválóan beszél németül és megtanult angolul is.
   
Az egyetemre azonban 1949-ben - utólag azt mondhatjuk, szerencsére - nem vették fel: az indoklás szerint a latin holt nyelv, a franciára nincs igény, ehelyett az orosz szakot ajánlották. Végül titkárnőként helyezkedett el, társadalmi munkában pedig ő lett a kultúrfelelős. Egy alkalommal ő ugrott be a késésben lévő vállalati színjátszó csoport helyére, fergeteges sikerrel. Az eset után többen javasolták neki, hogy jelentkezzen a főiskolára, amit egy ebédszünetben meg is tett - s azonnal felvették.
   
 

1955-ben kapta meg diplomáját, első szerződése a Magyar Néphadsereg Színházához (a Vígszínházhoz) kötötte. 1956 és 1957 között a József Attila Színház, 1957-ben és 1958-ban a Vidám Színpad, 1958-tól 1978-ig ismét a Vígszínház tagja volt. A legnagyobbak között kezdta pályáját, partnere volt Benkő Gyula, Sulyok Mária, Ajtay Andor is. 1978-tól tíz évig a Vidám Színpadon játszott, utána szabadúszó lett. Gyakran szerepelt vidéken is, a szekszárdi Deutsche Bühne előadásán Goethe Urfaust című drámájában Marthe szerepét német nyelven játszotta, 1995-től négy évig a berlini Theater Des Ostens vendégművésze volt.
   
Humora és drámai ereje főként jellemszerepekben érvényesül. Játszotta Mását (Csehov: Sirály), Maria Josefát (Lorca: Bernarda háza), Carolt (Tennessee Williams: Orfeusz alászáll), Budapesten az IBS színpadán évekig nagy sikere volt Roberto Athayde Margarida asszony című monodrámájának címszerepében.
   
Ha a színpadon nem volt elég feladata, darabokat fordított németből, franciából, angolból. Tíz évig tanított énekeseknek színészmesterséget a Zeneakadémián, de oktatott Gór Nagy Mária Színitanodájában is. Rendezett operát Esztergomban és a Zeneakadémián, prózát a Játékszínben és Miskolcon, a Piaf, Piaf című drámát, - melynek társszerzője volt - a tatabányai Jászai Mari Színházban.
   
Harmincöt filmben játszott, ezek közül ismert és kedvelt az Egy pikoló világos, a Csodacsatár, A vőlegény nyolckor érkezik, a Don Juan legutolsó kalandja. A televízióban egyik legemlékezetesebb szerepe az Abigél tanárnője és feltűnt egy televíziós szappanoperában is.
  
 Schubert Éva az a típus, aki egy percig sem tud nyugodtan ülni, az idő múlását nem érzi, utazni is szeret. Amikor évekkel ezelőtt nagy műtétje volt, nem engedte elaltatni magát, mert érdekelte, hogy mit csinálnak vele az orvosok. A művésznő csontritkulása miatt kerekesszékbe kényszerült, de lelkileg teljesen egészségesnek érzi magát - mint mondja, most is állandóan csinál valamit, csak lassabban.
   
Schubert Éva Verebes Károly színésszel kötött házasságából született lánya szintén a művészet egyik ágát választotta: restaurátorként dolgozik. A színésznő művészi munkásságát 1984-ben érdemes művészi címmel ismerték el, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 2001-ben, a 39. Magyar Filmszemle életműdíját 2008-ban kapta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!