Kultúra

2011.04.26. 05:19

Törékeny festmények

Hét évvel ezelőtt, lánya születésnapjára készítette el az első üvegfestményt. Az akkori visszhang, bátorítás máig tartó lelki munícióval látta el Horváthné Bencze Irént, akivel lapunk egervári falujárásán találkoztunk.

Magyar Hajnalka

- Hogy miért éppen üvegre festek? - kérdez vissza otthonában, ahol képek, órák, poharak, ékszerek s dísztárgyak viselik a háziasszony keze nyomát. - Mert tisztának érzem ezt az anyagot, ugyanakkor attól, hogy ráfestek, valahogyan élet is költözik belé.

Gyerekkora óta vonzódott az üveghez, lenyűgözte a könnyed törékenysége, az átlátszóság varázsa.

- Mezőgazdász édesapám révén belaktuk a fél Dunántúlt, középiskolásként kerültem Zalaegerszegre - számol be sorsa alakulásáról. - Szerettem ott is, sokat adott a munkám, de Egervárra költözve egészen másféle életstílust ismertünk meg. 2003-ban telepedtünk le itt férjemmel, lányunk már felnőtt, gyermekpszichológus a Heim Pál kórházban. Csak kinézek az ablakon és dombhátat, erdőt látok, ami balzsam az én természet közeli lelkemnek. S ami tán még ennél is fontosabb, itt még meg lehet szólítani az embereket... Nem abból áll egy találkozás, hogy elrohanunk egymás mellett, hanem tényleg egymás felé fordulnak az emberek, meghallják a másik szavát.

De kanyarodjunk vissza az üvegfestéshez, hiszen bőven akad még mesélnivalója. Lapunk is hírt adott Nagypáli templomának tavalyi felújításáról, melynek ő is részese lehetett.

- Éppen kiállítás volt Egerváron, ahol az én munkáim is szerepeltek. Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere látta az üvegfestményeimet, s felvetette, vajon ablakokra is tudnék-e hasonlókat készíteni. Mert ők a megújuló templomba el tudnának képzelni valami hasonlót. Megörültem, s előálltam az ötletemmel, mi volna, ha hátulról megvilágított üvegfestmény stációkat készítenék... Így talált rám e megbízatás, tavaly szeptemberben zajlott az avatás. Számomra ez a szakrális munka akkora megtiszteltetés volt, hogy elmondani sem tudom. A tizennégy stáció mellett három nagyméretű üvegablakot is készíthettem. Az egész nyár evvel telt, rengeteget tanultam belőle.

 

Az ablakok megtervezésekor a menekülés Egyiptomba, a tanító Jézus figurája, valamint a mennybemenetel gondolatköre inspirálta, egyéni megközelítésben dolgozva fel a klasszikus tematikát.

A természet és az emberi érzések mellett az ezotéria, a magyar monda- és motívumvilág, a különböző kultúrák atmoszférája készteti leginkább alkotásra, de az emberi arc ábrázolása is megragadja fantáziáját. Fontosnak tartja, hogy legyen becsülete az egyedi, kézi munkának. Egyik, fecskepárt ábrázoló üvegfestménye ismerősök révén Amerikába is elkerült.

- Olyan jó érzés, hogy átrepülték az óceánt... - mondja minden elvágyódás nélkül, hiszen ő az egervári dombok közt talált kikötőre.



Három évtizeden át mondott verseket

A művészettörténet nagy egyéniségei, köztük a jeles üvegművesek ugyancsak felkeltették Bencze Irén érdeklődését, szeretett rajzolni, mégis más irányt vett az élete. Korábban 25 évig Zalaegerszegen, a számviteli főiskolán tanított pszichológiát, kommunikációt, humán menedzsmentet, s emellett több mint három évtizeden át a családi intézet versmondójaként lehetett bensőséges pillanatok részese és csiholója. Ma rokkantnyugdíjas, s a Kodolányi- főiskola óraadója.

Falujárás Egerváron - Képgaléria I.

Falujárás Egerváron - Képgaléria II.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!