Kultúra

2011.07.20. 16:15

Mellettem elférsz

Grecsó Krisztián legújabb, sorrendben harmadik regényében az elbeszélő saját magát akarja megismerni azáltal, hogy őseinek múltjába pillant bele, s éli át a történetüket.

Horváth Viktória

Már maga a cím is sokatmondó: Mellettem elférsz. S valóban a test a központi témája a könyvnek. 

Én a testemmel szerződést kötöttem -  így kezdődik a regény, s ez meg is adja a hangot, amit aztán következetesen végigvisz. Hiszen a vonásainkat a felmenőinktől örököltük, így igazán nem magunké az, amit a tükörben látunk: olyannyira, hogy nagyapja régi szeretője egyetlen mozdulatból is  felismeri a leszármazottat.

A másik testi vonal a frissen faképnél hagyott,  vidékről a fővárosba kerülő férfié. Ez már a jelenben történik. Megismerkedik egy prostituálttal, akibe aztán szerelmes lesz, s ugyanoda beszél meg vele találkozót, ahova egykoron nagyapja titkos kedvesével.

S a két történet itt ér össze. Ugyanis ez a férfi újságíró, s véletlenül  a kezébe kerül egy memoár, ami aztán történések egész sorozatát indítja el, utazást térben és időben. Kulcsszó a  család: három generációt vonultat fel a regény, s azt a vélekedést, miszerint hiába is próbálkozik a legifjabb, nem tud kitörni ránehezedő sorsából. Újra és újra ismétlődnek lehetőségek, helyzetek,  próbára téve mindig az adott időben élő leszármazottat.  Van vajon választási lehetősége az egyénnek?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!