Kultúra

2011.08.12. 07:15

Körkép: iskolák, óvodák újulnak a vakáció idején

A nyár alkalmas arra, hogy az iskolaépületeken kívül- belül esedékessé vált felújítási, karbantartási munkálatokat elvégezzék. A legtöbb beruházás szeptemberre elkészül.

Sinkovics Eta

Zalaegerszegen összesen 587.613.000 forintot fordít a város önkormányzata a különböző munkálatokra. Vannak nagyobb költségvonzatú beruházások, mint például a Kis utcai tagóvoda fejlesztése, mely közel 115 millióba kerül. A Béke ligeti iskola komplex akadálymentesítése közel 59 millió forintot tesz ki, a Csillagközi székhelyóvoda rekonstrukciójára pedig 94 millió forintot költenek. Több óvodában, iskolában felújítják a tetőszigetelést, a Zrínyi-gimnázium utcafronti épületeinek tetőrekonstrukciója közel 17 millió forintból valósul meg. A Deák-szakközépiskolában műfüves pálya kiépítésére 25 millió forintot fordítanak. A zalaegerszegi iskolák informatikai fejlesztése TIOP-pályázattal közel 204 millió forintból valósul meg – tudtuk meg Balaicz Zoltán alpolgármestertől.


Nagykanizsán Cseresnyés Péter polgármester arról tájékoztatott, hogy több tízmillió forintos beruházásban, pályázati pénzből újul meg az energiatakarékosság jegyében a Vackor óvoda. Az iskolák korszerűsítésére közel bruttó harmincmillió forintot fordít az önkormányzat. Ennek keretében a legsürgősebb, régóta esedékes munkálatokat végzik el, így vízesblokkot, illetve sportpályát korszerűsítenek, nyílászárókat cserélnek. Mindezek mellett említést tett a hetven millió forintból megújuló bölcsődei beruházásról is.

Beke Lászlótól, a keszthelyi polgármesteri hivatal munkatársától megtudtuk, zajlik az Asbóth-szakközépiskola kollégiumának átalakítása, a munkálatok 1,5 millió forintba kerülnek. A Vajda-gimnáziumban 1,6, a Csány–Szendrey ÁMKban 3 millió forint értékben cserélnek ablakot. Az Egry-iskolában több mint 4 millió forintos beruházás keretében valósult meg a tornaterem teljes padozatcseréje.


Amikor nem várhatnak a munkálatok
Természetesen nemcsak nyáron történnek a felújítások, rekonstrukciós munkálatok, hiszen számtalanszor előfordul, hogy nem halaszthatók a tennivalók. Például, ha év elején meghibásodik az oktatási intézmény fűtési vezetéke vagy szükségessé válik az iskola konyháján a gázkazán cseréje. Van, ahol a tűzjelzőrendszer rekonstrukciója jelent feladatot, mint a Hevesi Sándor Színházban – ennek költségét a megye és a város közösen állja, közel hét, illetve nyolcmillió forinttal.



Suliváró dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!