Kultúra

2012.01.24. 09:26

A swing korszak örökzöldjei (videóval)

Lendva - A swing és a jazz stílusának közkedvelt dalait idézte fel a napokban a határon túli városban a Glenn Miller Orchestra. A zenekar a tragikus sorsú névadó zeneszerző-harsonás szerzeményei mellett néhány további örökzöldet is műsorára tűzött.

Gyuricza Ferenc

A világhírű Glenn Miller Orchestra - így reklámozza önmagát az a 16 tagú formáció, amely a két világháború közötti időszak népszerű zenei stílusával, a swing műfajával turnézik Európában. A Will Salden vezette társulat néhány napja Lendván mutatta be műsorát.

Az együttes névadója, Glenn Miller a harmincas-negyvenes évek fordulójának egyik legismertebb zenésze volt, aki ugyan csak néhány évig örvendeztethette meg a világ - s azon belül is főleg Amerika - közönségét dalaival, hatása örök nyomot hagyott a zenetörténetben. Bár voltak ismert elődei - mint Duke Ellington, Count Basie vagy Benny Goodman -, a világ mégis neki tulajdonítja a jellegzetes big band hangzás kialakítását, amikor a nagybőgő és dob alkotta ritmusszekció, valamint a zongora, illetve adott esetben a gitár mellé esetenként 10-15 rézfúvós is társul.


Glenn Miller a harmincas évtized végén vált igazán ismertté, ám onnantól kezdve ontotta a slágereket, melyek közül az In The Mood, a Moonlight Serenade vagy a Chattanooga Choo Choo máig méltán népszerűek. Az együttes, illetve annak vezetője, korának ünnepelt sztárja lett, ám csupán öt év adatott arra, hogy fürödjön a sikerben, 1944-ben az európai hadszíntéren nyoma veszett, amikor repülőgéppel Londonból Párizs felé tartott. A tragikus sorsú zenész neve azonban örökre fennmaradt, melyet az is jelez, hogy zenei örökségét három együttes, köztük a főleg német és holland muzsikusok alkotta, a zongorista Will Salden által vezetett európai Glenn Miller Orchestra is továbbvitte.

Magát az előadást kizárólag magasztos jelzőkkel lehet illetni, a magabiztos hangszertudás birtokában lévő muzsikusok fenomenális és könnyed játéka költözött röpke két órára a lendvai Színház- és Hangversenyterembe. A lendvai közönség soraiban ezúttal kevesebb magyarországi érdeklődő foglalt helyet. Talán a borsos, 25-30 eurós belépő tartotta távol a színházak és egyéb kulturális programok iránt oly érdeklődő zalaiakat, ám tudomásul kell venni, hogy egy világhírű produkciónak ma ilyen árai vannak. A zenekar budapesti koncertjére 11200 és 19200 forint közti áron kínálták a jegyeket. A nézőtér azonban ezzel együtt sem maradt foghíjas, a muravidéki közönség értékelte, hogy újabb világhírű produkciót láthat szűkebb pátriájában.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!