Kultúra

2014.11.04. 12:50

Bölcsességek és poénok könyve Túri Török Tibortól

Túléltem a szabadságot – mondta a kismadár és boldogan repült vissza a kalitkájába. A forrás a vízmű természetes konkurense. Mióta nem láttunk ufókat, nem is jönnek.

Zalai Hírlap

E bölcsességek és „poénok” Túri Török Tibor keszthelyi szépmíves nemrég megjelent, „Az úté a csapa, enyém az irány! (Unatkozom magam nélkül.)” című kötetében olvashatók.

– Az élet milliónyi kérdőjelét ponttá szeretnénk alakítani, vagyis válaszok által, a megismerés örömének részesei akarunk lenni. „Az élet célja a megismerés” – micsoda frázis! – mondtam még diákkoromban, de később ráokosodtam e mondat igazára – fogalmazott Túri Török Tibor, aki egyébként múzeumokat működtet és nemrég elkészítette a híres magyar történelmi személyiségek szobrait. – A dolgokat saját magunknak muszáj megfogalmazni, lényünk szűrőjén kell átpréselni és a tudatunk megfelelő fiókjába helyezni, hogy alkalomadtán „készre gyúrva” vehessük elő. Több fejezetben olvashatók életlátásom egyéb zsengéi, a bevett sablonok gúnyolása; vagy pamflettek, a köznapok szópancsolatai, gondolati szirupjai ellenében. Egy kedves novellám is az utolsó lapokra kéredzkedett. Nem hagyhattam ki, mert szőcsénypusztai napfényes emlékeim lenyomata. A hajdanvolt szerelmi bánatában öngyilkos grófleány (Vésey Margit) tragédiájába fűztem a helység kortörténetét, mely a feledéstől ily módon megmenekülhet.

Túri Török Tibor a nemrég megjelent kötettel

Túri Török Tibor közel hetven oldalas kötetében számos bölcselet jelenik meg, melyek egytől egyig elgondolkodtatóak.

– Sokszor talán nem is gondolunk arra, hogy a szavakkal mennyire lehet játszani, hogy különböző szövegkörnyezetben mennyire mást jelentenek. A hasonló rövid poénokat mindig szerettem olvasgatni, s magam is elkezdtem fogalmazni hasonlókat. Persze nem úgy, hogy leültem és nekiálltam agyalni, hanem egyszerűen megláttam valamit séta vagy munka közben, majd azonnal jöttek a „fordított” mondatok. Melyeknek igenis van mély mondanivalójuk, még akkor is, ha humorosnak tűnnek, s először csak mosolyog rajtuk az olvasó. Ezeket a mondatokat – több, tematikusan összeállított fejezetben – gyűjtöttem most csokorba, s adom át az olvasóknak. Természetesen e folyamat nem állt le, ma is naponta jönnek az újabb gondolatok, melyeket szorgalmasan jegyzetelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!