Kultúra

2015.05.22. 14:17

A kézművesség színe-virága Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Diócsörgő a bölcsőben játszó babának, kukoricás társasjáték a nagyobbaknak, selyemmel kombinált nemezmellény a mamának. Néhány példa arra, miként simítható össze a népművészet a 21. századi mindennapokkal.

Magyar Hajnalka

Ennél persze jóval többet is látunk a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban megrendezett kiállításon, ahol 200 alkotó mintegy 800 munkája kínálkozik a szem elé a 16. Országos Népművészeti Kiállítás nyugat-dunántúli regionális bemutatóján. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és a Muravidék munkái randevúznak itt, a tárgyalkotó népművészet szinte minden ágát felmutatva. A számok jól érzékeltetik a felfokozott érdeklődést, és a hatalmas munkát, amit az alkotók rááldoztak.

– Összesen 966 mű érkezett be, s hogy ebből 800-at kiállításra érdemesnek tartott a zsűri, a jó színvonalról üzen. Ezt erősíti, hogy 350 alkotás az országos kiállításra is továbbjutott – mondja el Prokné Tirner Gyöngyi, a kiállítás kurátora. – A „klasszikus" tárgyakon túl rendhagyó nevezésekkel is találkoztunk. A Velemi Fafaragó Stúdió például ácsolt, csontberakásos templombelsővel jelentkezett, a vasi Szecsődi András pedig egy népi műemlékegyüttes mintaszerű zsúpfedésével pályázott. A kollekció több mint fele Zalából érkezett, ami az itt működő népművészeti egyesület erejét bizonyítja. Szinte tapintható ugyanis az összefüggés az alkotók aktivitása és a munkájukat támogató, útjukat egyengető egyesület nívója között. Igazolja ezt az is, hogy Győr-Moson-Sopron megyéből, ahol az utóbbi időben újból örvendetesen erőre kapott az egyesület, jóval gazdagabb anyag érkezett, mint öt esztendővel ezelőtt.

A kiállítássorozat több mint negyvenéves múltra tekint vissza, 1972-ben álltak első alkalommal az ország színe elé a népművészek.

– Az irányított képzések a hatvanas években terjedtek el a Népművelési Intézet szervezésében. Mivel pár év múlva már mutatkoztak a szép eredmények, az igény is megfogalmazódott, ezt a gazdagságot a nyilvánosság elé kell tárni – idézi fel az előzményeket Skrabut Éva, a regionális bemutatót szervező Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke. – Sokáig Nyíregyháza adott otthont kétévente a bemutatóknak, amelyeket előbb 3, majd 5 éves szüneteket tartva volt csak anyagi erő megrendezni. Minden alkalommal nagyon várt esemény ez, hiszen az ország népművészetének színe-virága kerül a közönség elé.

 

Idén október 29-én nyílik meg a reprezentatív országos tárlat Budapesten a Néprajzi Múzeumban, ahova újbóli zsűrizést követően kerülhetnek be a legkiválóbbak.

– Hatalmas dicsőség ott szerepelni, hiszen már a régiós bemutatóra is csak a legjobbakat válogatták be – folytatja Skrabut Éva. Vajon milyen erővonalak tapinthatók a kollekcióban? Milyen belső elmozdulásokat, arányokat tükröz az anyag?

– Változatlanul hatalmas és gyönyörű a hímzett agyag – halljuk. – Az ember azt hinné, e területen már nem lehet újat mondani, hiszen gyakorlatilag minden néprajzi tájegység motívumkincse feltérképezett. Mégis avval szembesülünk, hogy kimeríthetetlen ez a kincs, annál is inkább, mivel a mai hímzők kreatív feldolgozásokkal, újrafogalmazott motívumokkal jelennek meg. Nagyon reménykedünk benne, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet által felkarolt Újra öltünk, örökítünk mozgalom további lendületet ad a hímzésnek.

A megújítás nem csak a motívumokra, színvariációkra igaz, ugyanilyen fontos, hogy a mai kor használati tárgyaira örökítsük át a népművészet szellemiségét, díszítő erejét. Ez most a fő irányvonal, amit a kiállítás is tükröz, hiszen Helyi termék megjelöléssel külön vitrinsor mutatja be az innovatív munkákat.

– Jól tükrözik ezt a törekvést például Pozvai Andrea csuhé munkái. A csuhét mindig és mindenütt feldolgozta a paraszti kultúra, a mi szakemberünk azonban olyan göcseji társasjátékot állított össze egyszerű csuhéfigurák szerepeltetésével, amiből a paraszti életmód és a népi építészet is megismerhető. A hagyományból indult ki, mégis valami egészen újat hozott létre. Összetett dolog a hagyományőrzés. Őrizni kell a tápláló gyökereket, ám ha nem találunk modern és piacképes funkciót a tárgyaknak, a legértékesebb törekvés is kifulladhat.

Példa erre az időigényes és költséges gyapjúszövés. Ha a termék nem talál utat a mai lakberendezési igényekhez, az alkotó belefárad, hogy energiát és pénzt öljön a munkába. Ellenpélda a nemezelés, amely az utóbbi évtizedben átiratkozott a divatos kategóriába. Mind az ősmagyar kultúrát őrző szakrális munkák, mind a selyemmel kombinált viseleti darabok kedveltek.

Az országos népművészeti kiállítás regionális bemutatója június 28-ig várja az érdeklődőket a Göcseji Múzeumban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!