Kultúra

2017.05.03. 13:17

Milyen az anyag, ha átszellemül? - Zalai alkotó a Matéria Művészeti Társaság soraiban

A Matéria Művészeti Társaság olyan alkotókat tömörít, akiknél a képalkotás fókuszában az anyag, a matéria áll.

Magyar Hajnalka

Munkáikból a napokban nyílt tárlat a városi hangversenyteremben. Nem véletlen, hogy épp a zalai megyeszékhelyt választották helyszínül, hiszen tavaly hívták meg soraikba Budaházi Tibor zalaegerszegi képzőművészt.

Budaházi Tibor (jobbról) a tárlatot megnyitó P. Szabó Ernő művészettörténész társaságában

- Nagy örömmel vettem a felkérést, hiszen ebbe a társaságba nem jelentkezés útján lehet bekerülni, ide vagy hívják az embert, vagy nem - avat az előzményekbe Budaházi Tibor. - Ismertem a munkálkodásukat korábban is, többükkel találkoztam egyéb kiállításokon, teljes mértékben azonosulni tudok az esztétikai törekvéseikkel. Annak különösen örülök, hogy ez a kör semmi másról nem szól, csak a művészetről.

Záborszky Gábor: Mindjárt leszakad az ég (részlet)

A jelenleg 13 fős társaság 25 évvel ezelőtt alakult meg Szekszárdon, hasonló gondolkodású képzőművészekből. A kör bővült, változott, jelenleg is több, Kossuth-díjjal elismert tagjuk van. A közös nevező azonban maradt: műveiken az anyag, s az általa megjelenített esztétikai tartalom áll a középpontban. Képalkotásukra jellemző a faktúra (felület) és a textúra (szerkezet) dominanciája, ezek minősége, változatos alakítása közvetíti az alkotói szándékokat.

Haraszty István: Zsidó betűk I. (részlet)

Budaházi Tibor munkásságát ismerve könnyen beláthatjuk, szinte törvényszerű volt az egymásra találás. Hiszen szűkebb pátriánk képzőművészeti palettáján aligha találunk olyan alkotót, aki nála következetesebben képviselné ezen tartalmakat. Világ életében az foglalkoztatta, hogy roncsolt, rétegzett, átírt felületek és jelképek használatával mutassa meg az anyag szépségét úgy, hogy az túlmutasson önmagán.

Fotó: Pezzetta Umberto

- A társaság valamennyi tagja kísérletező típus, s ugyancsak közös szál a transzcendens gondolkodás - fejti ki. - Számomra is mindig hajtóerőt jelentett, hogy az anyagot minél jobban megismerve annak átlényegülését, szellemi kiteljesedését is meg tudjam ragadni.

Az egerszegi művész tavaly egy nagyszabású budapesti kiállításon mutatkozott be első alkalommal a társaság színeiben. Az egerszegi tárlat május 20-ig várja a közönséget, majd Veszprémben is látható lesz a kollekció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!