Kultúra

2017.05.12. 14:42

Szabó Kinga kerámiái Gébárton - kiállítással és szakmai konferenciával nyitott az országos fazekasfesztivál

ZALAEGERSZEG - Új helyszínen, a Gébárti Szabadidőparkban és a Kézművesek Házában várja az érdeklődőket a hét végén a XIV. Zalaegerszegi Országos Fazekas, Keramikus Találkozó és Fesztivál.

Magyar Hajnalka

Pénteken szakmai nappal és kiállításmegnyitóval indult a program a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Keresztury Dezső VMK - Gébárti Kézművesek Háza rendezvényén. A szakmai konferencia egyik előadója, Kósa Klára keramikus, a Népművészet Mestere nyitotta meg kollégája és jó barátja, Szabó Kinga keramikus, a Népművészet Mestere kiállítását. A rendkívül gazdag életműre kaput nyitó tárlat május végéig várja az érdeklődőket.

A konferenciára egybegyűlt vendégeket Túri András, a Magyar Kerámia Szövetség elnöke köszöntötte, majd öt előadás következett.

Tóth Lajos vegyészmérnök az mázakról értekezett, Balla Gabriella művészettörténész az iparművészet és a kerámia kapcsolatáról szólt, Csupor István etnográfus a 100 éve született Czúgh János és a 70 éve született Czúgh Miklós, valamint Czúgh Dezső kerámiamegújító törekvéseit méltatta. Kósa Klára Az alkotás, mint örömforrás címmel osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel, Csuti Tibor pedig a népi kerámián túli fazekaslét technikai kalandozásaiból kínált ízelítőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!