Kultúra

2017.06.03. 15:10

Rozmaring és csalogány

Eszteregnye - "Kezd a hajnal hasadni. Jön a zsandár vasalni. Ráveri a kezemre, be betyár az egyesbe..."

Szabó Zsófi

Huncut, "bukós" Galga menti népdaltól (is) visszhangzott a dél-zalai falu szívében lévő egykori tűzoltószertár parányi épülete, amely jó pár év óta a Rozmaring Népdalkör és a citerás "fiúk" főhadiszállása. A község egyik ékes torkú dalos csapata, velük együtt a húrokat pengető urak immár öt esztendeje gyűlnek össze heti rendszerességgel a kis helyiségben, hogy zalai és Cserhát környéki népdalokat énekeljenek, muzsikáljanak, s jól mulassanak.

- Az éneklés és a néphagyományok iránti tisztelet, szeretet hozott össze bennünket annak idején - idézte fel a csoport vezetője, Czinki Zoltán. - Természetesen, lévén szinte mindnyájan helybéliek vagyunk, ismertük egymást korábbról. Mi több, családi szálak is vannak az immár tízfős dalkörben - árulta el. Ahogy azt is: a kezdetekkor, csakúgy, mint most, a hölgyek vannak "erőfölényben". Citerás fiúkból mindössze kettő van.

- A névválasztásunk sem véletlen - vette át a szót Horváth Tiborné, a csapat egyik dalos torkú asszonya. - Néhányunk kertjében nőtt rozmaring, onnan az elnevezés.

- Ám nem csak erre vagyunk büszkék - fűzte hozzá Hoecker Antalné, aki szintén a csoport tagja. - Arra is, hogy több generációt fog össze dalkörünk. Vannak köztünk nyugdíjasok, olyanok is, akik hivatásuk mellett még a csoportra is szakítanak időt, szinte mindnyájunknak akadnak a kertben is teendői, sőt, fiatal diákunk is van, így az utánpótlás is biztosított.

Vendéglátóipari tanulmányai mellett a dalkörnek is tagja a tizenhét éves, ragyogó szemű szépség, Ruzsics Zsuzsanna.

- Anno Borsfán hallottam énekelni a csoportot az egyik dalostalálkozón. Azután kaptam kedvet én is, hogy csatlakozzam - így a fiatal lány. - Jó érzés, hogy én is velük énekelhetek - tette hozzá.

- Szépen fejlődik a csoport énektudása - ezt már Szabó Ágnes mondta, aki pedagógusként a csoport szakmai iránymutatásáért is felel. - A magas hangok még nehezebben mennek, ám büszke vagyok arra, hogy már félszáznál is több dalt sajátítottunk el az évek folyamán. Munkánkat szakmai zsűri is elismeri. A Népzenei Együttesek Országos Minősítésén ezüst minősítést kaptunk - fűzte hozzá Szabó Ágnes, aki elárulta: szerencsére fellépésekből sincsenek híján. Számos rendezvényre hívják őket.

- Viszont citerás lányokra nagy szükség volna - nevetett Horváth Tibor és Czinki Zoltán, akik a zenei kíséretet biztosítják. - Ugyan akkor még nagyobb erőfölényben lennének a hölgyek, persze, mi ezt egy percig sem bánnánk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!