Kultúra

2016.08.31. 13:05

A 17 éves Vollein Ferenc műve is szerepelhet a Szent Márton-almanachban

Zalaegerszeg - A 17 éves Vollein Ferenc alkotása is szerepelhet a most készülő Szent Márton-almanachban.

Magyar Hajnalka

A kiadvány Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából lát napvilágot. Összeállításához országos nyílt képzőművészeti és irodalmi alkotópályázatot írt ki a Cédrus Művészeti Alapítvány és a Napkút Kiadó. A pályázat témája a Szent Mártonhoz fűződő népi és irodalmi hagyományok, valamint a pannóniai szent közismertebb életrajzi motívumai.

Az almanachba, a beérkezett több mint félszáz pályamű közül beválogatták a zalai kötődésű Vollein Ferenc festményét is - tájékoztatta szerkesztőségünket Vollein József, a Vonyarcvashegyen műteremmel rendelkező alkotó édesapja. A pályázat kurátorai között szerepelt Sebeők János, Wehner Tibor, Bereményi Géza, Szörényi László és Jankovics Marcell is.

Vollein Ferenc olaj-vászon technikával készült alkotásában (100x70 cm) a tours-i püspök egyik legfontosabb, Pannóniához köthető életrajzi motívumát dolgozta fel, amint Savariába (a mai Szombathely) visszatérve a Szent Márton kút előtt megkeresztelte édesanyját. A kompozícióban tükröződnek a 2015-ös egyéni itáliai képzőművészeti tanulmányút tapasztalatai és a naiv ábrázolásmód stílusjegyei is.

A 17 éves Vollein Ferenc képzőművészeti pályafutása során először ért el profi, hivatásos képzőművészek között nyílt alkotópályázaton ilyen rangos elismerést - hangsúlyozta az apa. Az ifjú alkotó műve bizonyára látható lesz az 2017. február 24. és március 10. között Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben megrendezendő tárlatán. Az apa beszámolt arról is, hogy a festményének végleges elhelyezéséről intenzív tárgyalások és egyeztetések folynak az egyik legrangosabb európai (külföldi) képtárral és közgyűjteménnyel.

2016-ot a kormány Szent Márton-emlékévnek nyilvánította a Savariában 316-ban napvilágot látott Tours-i Szent Márton, Magyarország egyik védőszentje tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!