Kultúra

2016.10.19. 15:28

A bábszínházban jövő héten már havazik

Zalaegerszeg - A kecskeméti bábos találkozón aratott sikerükről és készülő új darabjukról is beszámoltak szerdai sajtótájékoztatójukon a Griff Bábszínház vezetői és művészei.

Magyar Hajnalka

A jövő héttől műsorra kerülő új darab Holle anyó meséjével szolgál, Veres András átdolgozásában. Szűcs István, a bábszínház igazgatója elmondta, a produkció együttműködésben készült a debreceni Vojtina Bábszínházzal, a két társulat 1,5 millió forint támogatást kapott a színrevitelhez a Nemzeti Kulturális Alaptól.

Az élőzenés előadást mindkét helyszínen Bartal Kiss Rita, a Griff művészeti vezetője rendezte, a zeneszerző Ágoston Béla, báb- és díszlettervező Horváth Mari, szcenikus Sisak Péter. A szívmelengető történet igazi tél és ünnepváró hangulatot teremt, ennek jegyében hó is bőven hullik majd a színen.

Mint a rendező elmondta, a klasszikus meséhez klasszikus technikát választottak, paraván mögött, kesztyűs bábokkal elevenedik meg a történet. A mese végére a jók elnyerik méltó jutalmukat, a rosszak meglakolnak, s közben a humort sem kell majd nélkülöznünk.

Üveges Anita, B.Szolnok Ágnes és Dőry Brigitta a Holle anyó díszletében a Horváth Mari által tervezett bábokkal

Fotó: Magyar Hajnalka

 

Az óriási, lapozható mesekönyvet formázó díszletben három bábszínész - B. Szolnok Ágnes, Dőry Brigitta és Üveges Anita - kelti életre a figurákat, fejenként 3-4 karaktert is megelevenítve.

A társulat a múlt héten részt vett Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak Találkozóján, ahol öt nap alatt 19 bábszínház és magántársulat összesen 29 előadását láthatták a nézők. A Griff két babaszínházi előadással - Pötty és Piroskaland - lépett fel, szép sikert aratva. Az esténkénti szakmai értékelések során a jeles szakemberekből álló grémium - tagja volt többek között Novák Eszter, Ascher Tamás és Vidovszky György - szintén nagy elismeréssel szólt a zalaiak előadásairól, melyek közül a Pötty már öt bábszínháztól is meghívást kapott.

Ugyancsak a Pöttyel lép fel a társulat jövő szombaton a ljubljanai bábszínházban, ahova a Balassi Intézet közreműködése révén kaptak meghívást. A 4 év alatti gyerekeknek szóló, nonverbális produkció kiválóan alkalmas külföldi vendégszereplésre, hiszen nyelvi akadályok nem nehezítik a megértést.

Ugyancsak örvendetes fejlemény, hogy a bábszínház bérleteseinek száma újabb 10 százalékkal nőtt, s további vidéki települések jelezték igényüket a Griff előadásai iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!