Kultúra

2016.05.11. 18:51

A dél-pannon régió

Lendva – Dél-Pannóniával, azaz a mai Szlovénia és Horvátország egykor Magyarországhoz tartozó térségeivel foglalkozik a Kárpát-medence régiói című könyvsorozat 13. része. A kötet bemutatóját a minap tartották a Bánffy Központban.

Gyuricza Ferenc

A Kárpát-medence régiói című sorozat köteteit 2003-tól jelenteti meg a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja és a Dialóg-Campus Kiadó. A tartalmas, számos tudományág ismereteit és kutatásait bemutató kiadványok legfőbb célja, hogy egységes képet mutassanak a Kárpát-medence magyarországi és határon kívüli régióinak természeti, társadalmi, települési és gazdasági állapotáról, s elhelyezze azokat az egységes európai gazdasági térben, valamint ismertesse a fejlesztési elképzeléseket – mondta a könyvbemutatón dr. Bokor Béla, a kötet szerkesztője.

Fotó: Gyuricza Ferenc

A sorozatnak eddig 13 kötete jelent meg, vagyis a Dél-Pannónia időben az utolsó, de két további kiadvány elkészítését tervezi az MTA, utóbbiak Északkelet-Magyarországgal, valamint Burgenlanddal foglalkoznak majd.

A Dél-Pannónia című kötet a Kárpát-medence azon határon túli térséget mutatja be, amely egykor Magyarországhoz tartozott, ám ma Horvátország (Muraköz, Szlavónia), illetve Szlovénia (Muravidék, Drávamellék) részét képezi. A kötet szerkesztője pannon peremvidéknek nevezte a bemutatón ezt a földrajzilag egybefüggő térséget.

Dr. Bokor Béla azt is kiemelte, hogy a sorozat határon túli régióival foglalkozó kötetek szerzői között kisebbségben élő magyar kutatók is találhatóak, akik e munkájukkal jelentősen hozzájárultak a fejlődőben lévő magyar regionális tudomány határon túli műhelyeinek a kialakításához is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!