Kultúra

2016.06.29. 13:23

A Dienes Festőkör 5. nyári alkotótábora Zalaszentbalázson

Zalaszentbalázs - Az elmúlt hétvége három napján zajlott a Dienes Gyula művésztanár által vezetett festőkör 5. nyári alkotótábora, amelynek hagyományosan a mester faluja adott otthont.

Magyar Hajnalka

Ez alkalommal is a szentbalázsi futballpálya öltözőépületét használhatták műteremként, a négy helyiség és a szép nagy terasz alkalmas terepet kínált az alkotáshoz - számolt be az élménydús hétvégéről Dienes Gyula.

Elöl: Zafir Mari, Bohár Éva, Dienes Gyula, Claire Hamm (USA), Bedő Antalné. Mögöttük: Vajmi Béláné, Komlósi Tímea, Czakó Lászlóné, Kovács Krisztián, Paulovits Zoltán, Csatári Lajos, dr. Doba István. A táborban részt vett még Tóth Viktória és Sándor Nagy Anita

- Idén nem választottunk kötött témát, csak egy mottót: távlatok - folytatta. - Elsősorban a tájkép távlataira gondoltunk, de a fogalom bárki által szabadon értelmezhető volt, s mivel a csoport tagjai között 15 és 75 éves egyaránt akadt, ez meg is történt. Mindenki élhetett tehát az alkotói szabadsággal, de a helyi specialitás, a zalaszentbalázsi tájkép természetesen most sem maradhatott ki a témaválasztásból. A legtöbben akvarellel dolgoztak, de alkalmaztunk olaj, akril, és más technikákat is.

A Dienes kör 12 éve működik, a tagok hetente találkoznak, jól ismerik egymást. Ennek köszönhetően a humor, de a szakmai kritika is felkerült a tábori palettára. A hőség elől az árnyas természetbe menekültek, számos plain air mű született. Az estéken külföldi utazások élményeit osztották meg egymással, a kör vezetője londoni, míg Paulovits Zoltán csehországi kirándulását elevenítette fel.

Az elkészült művekből kiállítást rendeztek, a megnyitón Németh Ferenc zenetanár hegedült és Kecskés Lilla énekelt. A tárlat július 1-ig látható a zalaszentbalázsi kultúrház könyvtártermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!