Kultúra

2016.02.25. 09:19

A drámapedagógia az életben adódó szituációkat mutatja meg

Zalaegerszeg - Ötpercnyi ötletes mozdulatsor segítségével mesélik el alkalmi nézőjüknek a Rómeó és Júlia dráma prológusában foglaltakat. Közben egyik társuk felolvassa Shakespeare örökbecsű tragédiájának sorait, ami nem is olyan könnyű angol, hiszen hatszáz éve íródott.

Arany Horváth Zsuzsa

Hol járunk? Baka Gabriella angol-német szakos középiskolai tanárnő, volt megyei angol nyelvi szaktanácsadó óráján a megyeszékhelyi Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium, Kollégiumban. A laikus bámészkodó az órát elsőre nehezen dekódolja, főleg, ha a hagyományos, frontális jellegű porosz utas oktatási rendszer hagyott nyomot rajta. Művészetek nevet viseli ugyanis az óra.

- A biztos nyelvtudás valójában az az alap, amire a 11. osztályosokkal angol drámaórát tudunk megvalósítani - mondja elöljáróban a tanárnő, aki, ha teheti szabadidejében, főleg nyaranta - Erasmus vagy Comenius programot igénybe véve - angliai továbbképzéseken, drámakurzusokon fejleszti pedagógiai eszköztárát, mert meggyőződése, hogy hivatása és a gyerekek kreativitása, kíváncsisága folytonos megújulásra készteti.

- Itt vagy irodalmi művekből választok eljátszandó szituációkat, helyzeteket, vagy mi magunk találunk ki valamit, ami fejleszti a társas interakciót, a beszédkészséget, a többsíkú kifejezőkészséget, a térbeli testtudatot, az érzelmi intelligenciát. Az angol iskolákban fejlesztett segédanyagból készülünk. A mai gyerek túl sokat ül a számítógép előtt, a szemkontaktus felvétele, az érintés is zavart okoz néha. Ha egész nap görnyedve gubbaszt, már az is új élmény, ha felállva kitárja a karjait. Ezt segíti a drámapedagógia, a felszabadító élményt adó bizalomjáték, az improvizációk sora, az pedig plusz, hogy idegen nyelven zajlik.

A jó móka közben rögtönzés, nyelvgyakorlás, érzelmi intelligencia fejlesztése zajlik. Foki Imre Bence, Takács Kitti, Boncz Dorottya, Tompa Dávid, Tuboly Sára és Baka Gabriella angol-német szakos tanárnő a keddi Művészetek óra végén. Fotó: A szerző

A tanulók megérzik, mi kell ahhoz, hogy merjenek társukra hagyatkozni, kövessék, értsék mások érzelmeit, fantáziáját, kiegészítsék egymást, kapcsolódjanak a gondolataik.

- Bemelegítünk, táncot, szituációs játékot találunk ki, beszédgyakorlatot tartunk - mesélik a diákok, miután meghallgathattam a legnagyobb angolnak az ő a mozdulataikkal kísért szavait, amiket már Angliában is „anglítanak" a XX. századi befogadás könnyítéséért. - Oda kell figyelnünk magunkra, a testünkre, már hiányzott is ilyesmi a napjainkból - teszi hozzá a jogra, mérnöki karra, nyelvtanári katedrára készülő Bence, Dorottya, Kitti, Sára és Dávid.

Mi a legérdekesebb? Amikor popslágerekre táncolták el a Rómeó és Júlia történetét.

- Néha össze kell vesznünk, majd ki kell békülnünk, szóval élethelyzetekkel találkoztat bennünket a tanárnő. Bárhova vetődünk, a kommunikációs szituációk ismerete hasznunkra lesz - teszi hozzá Bence, aki majdani egyetemén is szeretne belépni a jónevű színjátszó körbe.

Baka Gabriella sokféle módszert alkalmaz arra, hogy kiszabadítsa a tanítványait a megszokott keretek közül. Kaposi László képzését is elvégezte, a nevéhez fűződik az, hogy az egerszegi diákok az Art moziban láthatják Shakespeare londoni színháza kései követőinek, a Globe Színház társulatának a darabjait (Rómeó és Júlia, Macbeth, Vízkereszt) eredeti nyelven, magyar felirattal. Ahogy az is, hogy a Hevesi Sándor Színházba látogat a bécsi angol színház, amely Magyarországon nem járt még soha.

Március 2-án, jövő szerdán délután két alkalommal játsszák el Philip Dart The Fame Game című zenés játékát, így legalább 800 egerszegi diák gyakorolhatja e módon a nyelvet. (A Fame Game popdalokkal színesített, könnyen érthető interaktív darab, a tehetségkutató show megtévesztően csillogó világáról és a fiatalokra gyakorolt hatásáról szól.) A darab előre letölthető, a tanárok-diákok felkészülhetnek a minél hatékonyabb feldolgozásra.

Baka Gabriella természetesen szeretné elvinni a diákjait Londonba, a Globe Színházba. (Az állójegy 5 font...) Törekvéseiben segítségére van az iskola alapítványa, augusztusban talán sikerül az utazás. Tervben van a veszprémi angol színházi fesztivál meglátogatása és prágai színjátszók vendégül látása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!