Kultúra

2017.02.15. 09:41

A dundi és a nyüzüge - Barátságról és elfogadásról szól a Griff új előadása

Zalaegerszeg - Palkó iskolába jár, és sovány, mint a holdsarló. Lenka óvodába, és dundi, mint a telihold. Egy szép napon találkoznak a játszótéren... Kettejük történetét mutatja be pénteken a Griff Bábszínház.

Magyar Hajnalka

Lenka és Palkó meséje, amely a barátságról és az elfogadásról szól, Szegedi Katalin tolla nyomán szökkent szárba. A neves illusztrátor, aki több tucatnyi könyv szereplőinek adott már arcot és vizuális karaktert, egy ideje ugyanis az írásban is örömét leli. A színház világa sem ismeretlen számára, korábban néhány évig a budapesti Kolibri Színház előadásaihoz is tervezett bábokat.

- Elsőként Lenka, a dundi kislány született meg, véletlenszerű események láncolata nyomán - enged bepillantást az előzményekbe a szerző, Szegedi Katalin, akivel Egerszegen volt módunk találkozni. Grosschmid Erikkel karöltve ugyanis ő a darab tervezője is, így végigkísérte a próbákat. - Még az elmúlt évtizedben történt, hogy váratlanul meghívást kaptam egy velencei illusztrációs kurzusra, ahova kész könyvtervvel kellett érkezni. Nagyon rövid idő állt rendelkezésemre, de azért írtam egy kis történetet, olasz nyelven. Elutaztam Velencébe, s Lenka meséjének redukált, visszafogott grafikai világa lényegében a kurzus közben bontakozott ki. Hazatérve megmutattam a vázlatokat a Csimota kiadó vezetőjének, Csányi Dórának, aki azonnal lehetőséget látott a sokat csúfolt, saját fantáziavilágába menekülő kislány figurájában. Néhány év múlva aztán óhatatlanul kikívánkozott belőlem a könyv párja, a nyüzüge könyvmoly, Palkó története.

Szegedi Katalin, Dőry Brigitta, Tóth Mátyás és Bartal Kiss Rita a legújabb produkció bábjaival
Fotó: Pezzetta Umberto

A két mese Szász Ilona dramaturg adaptációjának köszönhetően forrt eggyé, s Bartal Kiss Rita rendezésében kerül az óvodások elé.

- A produkcióban a mesekönyv rajzolt figurái öltenek testet, sok változtatásra nem volt szükség - kapcsolódik a rendező, aki egyben a Griff művészeti vezetője. - Bízom benne, hogy az óvodások szeretik majd a mesénket, hiszen az életkori sajátosságokhoz igazodva sok játékkal és látványelemmel fűszereztük, s a játékidő is mindössze 40 perc. A következő évadban a tájbérletünkbe is szeretnénk beilleszteni az előadást, hiszen nagy igény volna a kifejezetten kicsiknek szóló produkciókra. Ebben az életkorban néhány év alatt is sokat változnak a gyerekek, nem várható el, hogy ugyanaz a mese lekössön egy ötévest és egy tízévest is. Ennek szellemében régi tervünk, hogy életkorok szerint differenciáljuk a műsortervünket.

Lenkát Dőry Brigitta, Palkót Tóth Mátyás kelti életre a darabban.

- Mindkettőnket értek olyan hatások gyerekkorunkban, amelyek nyomán kicsit kirekesztve érezhettük magunkat, könnyen tudunk tehát azonosulni a figuráinkkal - mondja Tóth Mátyás, felidézve a „pápaszemesként" megélt korszakot.

- Ugyanakkor arra is módot kínál a mese, hogy megmutassuk, milyen színes, érdekes belső világ rejtőzik a sokat csúfolt külsőségek mögött - teszi hozzá Brigitta.

A darabban fellép még Fekete Ágnes és Hettinger Csaba, zeneszerző Csernák Zoltán Samu, a rendező munkatársa B. Szolnok Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!