Kultúra

2017.07.12. 19:20

Tizenhatodszor vert tanyát Csáford ege alatt a Villa Negra Művésztelep

ZALASZENTGRÓT - Július 2-án tizenhatodszor népesült be a Zalaszentgróthoz tartozó Csáford-Alsóhegyen az 1920-ban épült egykori iskolaépület.

Szalay Csaba

Szobrászok és festők szimpóziuma kezdődött a természet ölén, nyári kánikulában.

A művésztelep alapítója és vezetője Lelkes Márk szobrászművész az idei táborról elmondta, hogy a 14 fős csapat változatlan: a Villa Negra Egyesület tagjai és egy új résztvevő, Révi Norbert szobrászművész. Ketten, dr. Boros Miklós János és Baráth Fábián szobrászművészek korábban már voltak Csáfordon, most visszahívták őket. A tematika változatlan, kőfaragás, olajkép és grafika készül.

Az elmúlt évek alatt ők is változtak. Erről Lelkes Márk a következőket mondta.

- Kezdetben nagyon nagy volt az elszántságunk: lejövünk ide, és megváltjuk a világot 2 hét alatt. Később azt tapasztaltam, hogy inkább feltöltődés ez az idő. Lassan 50-hez közelít a csapat, nincs már az a nagy hajtás, a hangsúly áthelyeződött az emberi dolgokra, beszélgetésre.

Lelkes Márk szobrászművész

Saját szakmájáról, a kőszobrászatról elmondta, a művész szobrászi feladatként áll neki a megrendelői igény kielégítésének, ami számára édes teher. Ezért van szükség az ilyen szimpóziumra, mert itt két hétig ezt a kényszert kizárva, saját ötleteiket valósíthatják meg.

- Testi és szellemi feltöltődést élhetünk át, csodálatos dolog a fény- és hangszennyeződéssel teli világból két hétre kiszakadni. Zalában megtapasztalhatjuk a természet közelségét. Áldom az eszemet, hogy hajdanában ezt a helyszínt választottuk - fejtette ki Lelkes Márk.

Tudakoltuk, milyen elképzeléseik vannak a jövőre nézve, annak fényében, hogy tudomásunk szerint az önkormányzat az épület felújítását tervezi. Merre tovább?

- A Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász hallgatói ötödik éve járnak ide gyakorlatra. Közöttük látok néhány olyan személyt, aki később továbbviheti ezt az ügyet, mint alkotó ember. Valószínűleg a mi egyesületünk, társaságunk is szívesen visszajár ide akár tíz-húsz éven át is. Ez attól is függ, mi lesz az épülettel. Az önkormányzat beadott egy pályázatot a hasznosítására, mi is kapnánk benne helyet a tábor idejére.

Máthé Krisztián a készülő szökőkúttal
Fotó: Szalay Csaba

Ha nem nyer a pályázat, akkor el kell gondolkodnunk a jövőn. Nekünk nagyon fontos ez a dolog, nem csak az épület, maga a környék is. Ha másképpen nem megy, lehet, hogy egy évben lejövünk öt napra Zalaszentgrótra csak beszélgetni, esetleg előadásokat tartani, hiszen tagjaink között vannak professzorok, egyetemi tanárok is. Idővel biztosan átalakul a szimpózium, mert a szobrászat kemény fizikai munka, ami már a határainkat feszegeti.

Zalaszentgróton járva úton-útfélen feltűnik egy-egy szobor, vagy térplasztika. Köszönhetően annak, hogy minden évben a városnak ajándékoznak egy alkotást. Folytatódik ez a szép hagyomány?

Máthé Krisztián a készülő szökőkúttal
Fotó: Szalay Csaba

- Akár a korábbi években, idén is szeretnénk itt hagyni a felajánlott szobrokat a városnak. Az egyiket egy negyedéves szobrászhallgató, Márffy Sebestyén készíti, ez a rendőrség elé kerül. Az egyesület az önkormányzat épületébe ajánlott fel két szobrot, és készül egy nagyobb méretű szökőkút, aminek a pontos helyét még nem tudjuk.

A zalaszentgróti önkormányzat 100 ezer forinttal támogatta a művésztelepet, emellett pályáztak is a Magyar Művészeti Akadémiához és a Nemzeti Kulturális Alaphoz, továbbá magán-mecenatúrából tudják idei ittlétüket finanszírozni.

A szimpózium "egyestés" finisszázzsal zárul július 15-én, szombaton 18-kor a Kiskastély Galériában. A megnyitót dr. Boros Miklós János szobrászművész, a Debreceni Egyetem adjunktusa tartja. Ő már korábban is résztvevője volt a művésztelepnek, idén visszahívták. A tárlaton tizennégy alkotó vonultatja fel alkotásait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!