Kultúra

2017.07.10. 18:25

A gyenesdiási MTA doktor új könyvvel rukkolt elő

GYENESDIÁS A közelmúltban került ki a nyomdából Prof. Góth László, az MTA doktora, ny. egyetemi tanár újabb, a "Klinikai kémiai laboratóriumi vizsgálatok az ókortól a 21. századig" című könyve.

Góth Imre

A szerző jó ismerője a szakterületnek, 1967 óta foglalkozik laborvizsgálatokkal. Kezdetben laborvezetőként, majd tudományos főmunkatársként, pályája végén pedig egyetemi tanárként dolgozott a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Húsz éven át oktatott szakembereket főiskolai, később BSc képzés keretében. Kötelező tantárgyai közt szerepelt például a Laboratóriumi vizsgálatokhoz kapcsolódó klinikai kémia módszerek, a Laboratóriumi automatizáció, a szabadon választhatók közt pedig az Érdekességek a genetikában, Aktualitások a klinikai kémiában. Fulbright kutatói ösztöndíj révén került kapcsolatba Bigler professzorral, aki hasonló kurzust vezetett a San Francisco State University-n. Kölcsönösen tartottak előadásokat, Debrecenben és San Franciscó-ban. A klinikai kémia története című kurzusát mintegy tíz éven át tartotta. Ebből, tapasztalataiból, valamint Jobst Kázmér professzor a témában megjelent írásaiból állította össze most megjelent könyvét.


Góth László ny. egyetemi tanár, az MTA doktora

- Sokat dolgoztam rajta, különösen az ábrák elkészítése igényelt több időt. Eddig 4-5 tankönyvem jelent meg, a kataláz enzimről szólót az Akadémiai Kiadó adta ki. A mostani könyv inkább ismeretterjesztő jellegű, a laborszakmával foglalkozóknak, orvosoknak, szakorvosoknak, vegyészeknek és biokémikusoknak lehet fontos. Kiderül belőle, miként zajlottak régen a vizsgálatok. Keservesek voltak, fizikai és szellemi értelemben is... Mindenki számára érthetően, a tudományágat népszerűsítve szerettem volna írni, a bonyolult részeket kihagytam, néhány egyszerűbb egyenlet szerepel csak benne - mondta a szerző. - Az ókortól a 21. századig terjedő időszak most feldolgozást nyert, a folytatás a fiatalokra vár.


Az új ismeretterjesztő kötet címlapja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!