Kultúra

2016.08.30. 16:55

A gyönyörű rétegműfaj - Farkas Alexandra Zalaegerszegről indult, operaénekesnek készül

Zalaegerszeg - Akik emlékeznek a múlt évben a megyeszékhelyi templomokban felhangzó adventi koncertekre, bizonyára nagy kedvvel olvassák az alábbi sorokat.

Arany Horváth Zsuzsa

Le se tagadhatná, hogy XIX. századi romantikus alkat. Választékos, kifinomult, bájos, de legfőképpen elhivatott. Farkas Alexandra Zalaegerszegen nőtt fel, a zeneiskola mellett a szülői házból hozta a zene és az éneklés szeretetét. A tehetség persze adott. Ehhez már csak rengeteg munka kell. Természetesen ebben sincs hiány.

- Nyáron volt szerencsém két mesterkurzuson is részt venni. Csehországban Karlovy Vary mellett Gabriela Beňačková, Budapesten pedig Pitti Katalin tanított - mondta az éppcsak 20 esztendős Farkas Alexandra, aki hamarosan kézhez veheti kisdiplomáját a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának előadóművészeti szakán. Hogy visszafelé haladjunk az időben, Pécs előtt a szombathelyi konzervatóriumban tanult. Az éneklési irányt félig-meddig véletlennek köszönheti: egy énekversenyen Leblanc Győző, a zsűri tagja fedezte fel a hangjában az operaénekesi potenciált. Beszélgetőtársam így jutott az éneklés énekléséhez, noha előtte a populáris műfajokban, jazz-ben, gospel-ben, operettben is kipróbálta magát.

Ősszel a Házy Erzsébetről elnevezett és a Lehár-énekversenyen lép a közönség és a zsűri elé Fotó: Pezzetta Umberto

- Az operetthez szeretnék hű maradni. A csehországi kurzuson a mesterem is kért tőlem magyar nyelvű operettet, hiszen csak németül hallotta addig Lehár Ferenc és Kálmán Imre dalait.

Alexandra, ha kérdezik Puccinit, Verdit, Wagnert említi a kedvencei között. A romantikus opera áll legközelebb a lelkületéhez, noha a hangja természetesen még nagyon fiatal némelyikhez. Szóba kerül, az operaénekesnő képe a laikus számára termetes hölgy, óriási hanggal a színpad szélén énekel, akkor is, amikor már leszúrták mondjuk egy tőrrel.

- Sokszor meghalunk a színpadon, de valójában ez éltet is bennünket. Ez számomra szép paradoxon. - A fiatal zalai lány a fentiekkel ellentétben szépséges jelenség a pódiumon vagy a színpadon. A szenvedély, a romantika árad a lényéből, nem véletlenül készül a drámai szoprán hangfaj legjobbja lenni. Képzeljük el azt a nőideált, amelyik egyszerre jelképezi a finom eleganciát és a szenvedélyt, helyenként a magyar virtust. Farkas Alexandra ezt a képet idézi elénk. Példaképe Marton Éva, vágya, hogy a mesterképzésen tőle tanulhasson.

Pitti Katalinnal a mesterkurzuson

Mit szólnak a kortársai a választásához? Tisztában van vele, mégoly gyönyörű is, de rétegműfajról van szó. Időnként derül azon, ha hallván az ő választását, például Morricone nevét említik, mutatván fals tájékozottságukat. Alexandra ezzel együtt nagyra tartja az igazi könnyűzenészeket, például Tina Turnert. (Egyébként a szülei is a könnyűzenében tevékenykednek, már csak ez is kötelezi.)

Bár az ifjú énekesnő jövőjét a világ nagy operaszínpadai jelentik, nem feledkezik meg a zalai közönségről, ezért tervezik muzsikustársaival, hogy megismétlik a tavalyi decemberi koncertsorozatot a zalaegerszegi templomokban. Ott hallhatjuk Tóth Barnabás klarinétossal (ők nem csak a zenében, az életben is egy párt alkotnak), emellett év végén a zsinagógában is fellép Faragó András Topyval. Őt sem kell bemutatni a zalai közönségnek, hiszen az Operettszínház művésze több évet töltött a Hevesi Sándor Színházban. A főleg operettklasszikusokra épülő hangverseny irányítója Máriás Zsolt, a színház művészeti vezetője lesz.

Kiderül, egyáltalán nem könnyű operaénekesnek készülni. Heti két-három napos intenzív gyakorlás mellett rengeteg víz és méz óvja a hangszalagjait, s persze az elmaradhatatlan sál, ami már a szeptemberi napokban megjelenik a nyakában.

Gabriela Benackovával Csehországban

Zalaegerszeg büszke lehet a komolyzenét illető kibocsátó képességére, az énekesek közül elég Sáfár Orsolyára, Vízvári Boglárkára, vagy a rutinos generációt képviselő Huszti Bernadettre gondolni.

- Mindannyiukat van szerencsém ismerni, tanultam is tőlük - jelezte Alexandra. - Inspiráló mestereim közt tartom számon Magyar Szilviát és Wiedemann Bernadettet. Utóbbi a Magyar Állami Operaház tagja, énekelt is Zalaegerszegen.

Mit csinál, ha nem énekel?

- Nagyon szeretem a társastáncot, a tangót, a salsát, de az írás is rabul ejtett, sok-sok verset írtam gimnazista koromban. Az önkifejezés a művészetek felé visz, most hobbiszinten klarinétozni tanulgatok. Nagyon örülnék, ha zenekarban is játszhatnék, mert a közös muzsikálás varázsa is nagyon vonz.

A választott pálya feltételezi a nyelvtudást is, a német mellé az angolt szeretné feltornázni, de az olasz nyelvre is szüksége lesz majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!