Kultúra

2017.01.17. 16:38

A hazai swing új hercege

Nagykanizsa - A marcali énekes, Gájer Bálint többször kirándul a stílusok között

Benedek Bálint

A mai magyar swing and pop egyedi zenei stílusának meghonosítója, Gájer Bálint lépett fel a közelmúltban a Bethlen-bálon. A fiatal énekes legújabb albumával érzelmi hullámvasútra hívja a rajongóit.

A muzsika iránt érzett affinitása már korán kiderült, hiszen Marcali Állami Zeneiskola ütő szakán Sárkány Zsolt, Liszt díjas ütőhangszeres kamaraművész tanítványként kezdte el tanulmányait. Majd 1994-ben társaival megalapította a Marcato Ütőegyüttest, aminek tíz éven át állandó tagja volt.

Két évvel később Gájer Bálint a Balaton M&K Fúvószenekar dobosaként csillogtatta meg tudását. A középiskolás éveket a Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz-ének szakán Pély Barna és Pocsai Kriszta tanítványaként folytatta. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen jazz-ének előadóművész-, tanár diplomát szerzett.

- Az idők folyamán világossá vált, hogy az elegáns, könnyed swing muzsika áll a szívemhez a legközelebb - fogalmazott Gájer Bálint. - Emellett az izgalmas és változatos latin ritmusok és a popzene sokszínűségét is élvezem. Gyakran előfordul, hogy pusztán egyedül egy szál zongora mellett énekelek, de négy-, nyolc- és tízfős zenekarral is gyakran játszunk együtt.

Gájer Bálint a swing muzsika hazai képviselője lett, szeretné ha még többen megismernék a stílust Fotó: Szakony Attila

A közönség egyre inkább vevő az igényes zenére, ráadásul a swing, némi poppal keverve különösen érdekes hangzásvilágot eredményez.

Az egyik kereskedelmi televízió tehetségkutatójában három éve tűnt fel és a döntőben a második helyet szerezte meg. Ha a szereplése miatt korábban negatív kritikákkal is illeték, akkor igyekezett kiállni a versenyzőkért.

- Nehéz világról van szó, bejutni sem könnyű egy ilyen típusú műsorba - mondta. - Ráadásul a jelentkezőknek általában a céljuk érdekében le kell küzdeniük a lámpalázukat és több ezer ember előtt kell bizonyítaniuk, ami nem egyszerű. Ha pedig meggyőzi az általában kemény, szakértőkből álló zsűrit, akkor jön a következő akadály, néhány nap alatt profi módon felkészülni az előadásra, majd táncosokkal és kamerákkal együtt kell előadni a produkciót.

Ez akkor is nagy kihívás, ha valamilyen szinten számítottál erre előtte. Esetemben a muzikalitás adott volt, az álmomat megvalósítani mentem a tehetségkutatóba, hogy minél többen megismerjenek és aztán azt a zenei stílust, amit képviselek, megmutassam minél szélesebb rétegnek.

Gájer Bálint bár nem foglalkozik behatóbban a számmisztikával, de először éppen 25 éve állt színpadra és 15 éve énekel. Úgy érzi jól választott, amikor a swing mellett tette le a voksát. Nagy hatással volt rá a kamarazenélés, a csapatmunka és a mai napig élvezi ezt a fajta közös munkát. Ilyenkor mindig együtt lüktet a társaival, ha ezt a könnyed zenélést élvezik, akkor a közönség támogatására is számíthatnak.

- Az új lemez, a Swing 'N' Pop egyfajta érzelmi hullámvasút, a mély tartalom és stílus felszabadult vidám hangulata keveredik benne - mesélte Gájer Bálint. - A szövegek túlnyomórészt az érzésekről, a szerelemről és az idő múlásáról szólnak. Ez a stílus szívből jön, rajtam keresztül válik hitelessé.

Az album népszerűsítése mellett a húsz éve elhunyt amerikai rádiós, Willis Conover emléke előtt adózva Szörényi Leventével valamint a Budapest Jazz Orchestrával mutatjuk be a Milliók hangjai című produkciót. Az Illés- és Fonográf-slágerei elevenednek meg bigband hangszerelésben. A Kossuth-díjas zeneszerző, előadó, Szörényi beat- és country dalai, valamint az 1930-40-es évek jazz stílusa nagyon izgalmas ötvözetnek bizonyulnak.

Gájer Bálint tele van energiával, a karrierje szempontjából fontosak ezek a fajta kirándulások, de még mindig az elsődleges célja, hogy a saját gondolatait ossza meg a közönséggel. Bár a swing, mint annyi más műfaj is rétegzenének számít, a rádiók sem segítenek, hogy népszerűbb legyen.

Az új albumon jobban próbál nyitni a popzene irányába. A fellépéseken néhány magyar és külföldi slágert a saját stílusára formált át, így hozva közelebb a közönséget Frank Sinatra és Dean Martin világához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!