Kultúra

2017.06.11. 15:15

A hely, ahol a művészet valódi közösséget teremt - Bezárta kapuit a 25. Ludvig Nemzetközi Művésztelep

KISRÉCSE-KENDLIMAJOR - Ez a művésztelep valahogy érzékenyebben reagált a külvilág történéseire, mint a korábbiak, ez jól látható az elkészült alkotásokon.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Vitéz Ferenc művészeti író fogalmazott így a jubileumi, 25. Ludvig Nemzetközi Művésztelep zárókiállításának szombati megnyitóján.

Ludvig Zoltán dr. Vitéz Ferenccel a zárókiállításon

– A mostani volt az egyik legnépesebb a művésztelepek történetében, hiszen 15 országból közel félszáz alkotó érkezett – bocsátotta előre dr. Vitéz Ferenc. – Becsléseim szerint több, mint kétszáz munka készült, ami hihetetlen eszmei-szellemi értékkel bír, s erre joggal lehetnek büszkék Ludvig Zoliék, a művésztelep működtetői. Azt gondolom, hogy az alkotások esetében most nem pusztán kortárs művészetről, hanem a kortárs modellről van szó. Ez azt jelenti, hogy a művészek a jelenkor éppen aktuális kérdéseire adnak valamilyen választ az alkotásaikon keresztül – és ezek a válaszok azért sokfélék, mert az alkotók a világ minden részéről érkeznek. Nyilván, mások az aktuális problémák Törökországban, Indonéziában, vagy éppen az orosz-oszét területen, az alapkérdések azonban ugyanazok: milyen a viszonyunk a környezetünkkel, a többi emberrel, és milyen önmagunkkal? Hogyan alakítja át a modern média az ember személyiségét? Vagy hogy milyen hatással van ránk az elmagányosodás, a növekvő káosz? A művészek ennek a káosznak az ezer szilánkjából próbálnak egészet teremteni. Úgy hiszem, soha nem volt erre nagyobb szükség, mint ma.

Az egyiptomi Kareem Helmy alkotása az új média hatásáról mesél

A zárókiállításan beszédet mondott Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere is; a város támogatta annak a nívós albumnak a megjelentetését, amely a művésztelep elmúlt 25 évét foglalja össze. Ebből Ludvig Klára át is adott egy példányt a polgármesternek.

– Az elmúlt évek alatt a művésztelep Nagykanizsa és az egész térség talán legnagyobb kulturális kincsévé vált. Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy Kendlimajor története az otthonépítés története, ahol a művészet közösséget hoz létre – szögezte le Dénes Sándor.

A megjelenteket köszöntötte Siegmar Schmidt, a művésztelep főszponzora is – a rendezvény tökéletes hangaláfestéséről pedig Tiborcz Iván jazz-zenész gondoskodott.

Zeljko Hudek egyik alkotásával
Fotó: Szakony Attila

Ludvig Zoltán lapunknak végül elmondta: további terveik közt egy kortárs művészeti múzeum létrehozása szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!