Kultúra

2016.06.20. 15:31

A hercegi család élete - A hétköznapi élet könyvbe gyűjtött keretei egy főúri rezidencián

Keszthely - A nagyszabású, 2 milliárd forintos Festetics-kastély évszázadai projektnek (projektgazda Pálinkás Róbert igazgató) köszönhetjük az impozáns kötetet, amely a főúri kastély felújítását, mai értékeit és a valaha benne zajlott élet nyomait hivatott dokumentálni.

Arany Horváth Zsuzsa

„Első alkalommal fordul elő Magyarországon szakértők ilyen jellegű vállalkozása, amely különböző tanulmányok segítségével mutat be egy olyan főúri kastélyt, mint a keszthelyi... én magam is a keszthelyi kastélyban születtem, és négyéves koromban, 1944-ben hagytam el azt. Először 1987-ben tértem vissza ide. Mindig nagy megelégedettséggel tölt el, ha azt látom, mit tesznek az arra hivatottak, hogy az épület korábbi dicsőségét visszaállítsák." Herceg Festetics (IV.) György köszöntőjében e szavakkal méltatja a hatszáz oldalas, képekkel gazdagon illusztrált kiadványt, amelyhez Lázár János miniszter írt előszót, jelezve abban: az EU és a magyar kormány támogatása tette lehetővé a kastély régi ragyogásának visszaállítását.

A kastély díszudvara a helyreállított parkkal. Fotó: Forrás: Kastélytörténeti kiadvány

A felbecsülhetetlen hasznú könyv először a kastély építéstörténetébe enged bepillantást, majd a felújítási munkálatokat dokumentálja, de a tolnai Festetics-család felemelkedését, s a keszthelyi ág történetét is taglalja. A munkában művészet- és épülettörténészek, helybeli és országos hírnévnek örvendő szakemberek vettek részt, hogy párját ritkító könyv gazdagítsa a zalai műemlékvédelem tárházát. (Az alkotók arra is figyelemmel voltak, hogy a kastélybeli képző-, textil- és iparművészeti gyűjtemények, könyvtárak, bútorok, kiállítások mellett a város és megye egyéb nevezetességeire is kitekintsenek az utolsó fejezetekben.

Festetics grófkisasszonyok: az 1880-as években született Alexandra, Mária és Karola, III. György testvérei

Az olvasó az épület precíz feltárásán túl közelről ismerheti meg a hercegi család több évszázados történetét, az étkezési- és vadászati kultúrát, a familiáris eseményeket, a kastélyban zajló élet izgalmat, amihez sajnos a történelem is hozzátette a magáét. Az „Ilyen volt, ilyen lett" rovatban fotók segítségével az Amazon Szálló felújítását is nyomon követhetjük, de külön fejezet foglalkozik a kapuval, a homlokzatokkal, a parkkal. A dokumentum- és fotókollekció hosszú időre mankót ad a további kutatásokhoz.

A kastélybeli gyerekszoba képe a gyermek IV. György herceggel (Ő most 76 éves).

A szerzők közt Virág Zsolt, Fábri Anna, Kurucz György, Iski Szilvia, Saly Noémi, Semsey Balázs, Kardos Laura, Németh Nóra, Tar Ferenc, Frisnyák Zsuzsa, Jékely Zsombor, Pandúr Ildikó nevét olvashatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!