Kultúra

2016.05.13. 18:24

A konstábler bottól a whiskys rablóig

Zalalövő – Hétfő estig tekinthető meg a városban a kiállítás, amely hazánk rendvédelmének történetét mutatja be.

Gyuricza Ferenc

A Múltunk és jelenünk elnevezésű tárlat a Rendőrség-történeti Múzeum tulajdonát képezi, s főleg plakátok, illetve korabeli és jelenkori egyenruhák segítségével enged bepillantást a testület életébe az első szolgálati jelvényként is funkcionáló konstábler bottól a közelmúlt eseményeiig (így például a whiskys rablóként elhíresült Ambrus Attila történetéig).

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az egyedülálló tárlatot tegnap délután dr. Sipos Gyula vezérőrnagy, Zala megye rendőrfőkapitánya nyitotta meg a zalalövői általános iskola aulájában, ahol azt is elmondta: a Budapest VIII. kerületében, a Mosonyi utcában található Rendőrség-történeti Múzeum anyaga sokkal gazdagabb, így annak megtekintését akár osztálykirándulásokra is jó szívvel tudja ajánlani. (A folytatás azonos címmel a 2. oldalon.) (Folytatás az 1. oldalról.) – Gyertek fiúk, elmagyarázom, miért kapta a rendőrök egyenruhája a fakabát nevet – szólt dr. Sipos Gyula a megnyitón jelen lévő néhány felsőtagozatos diákhoz. Persze ennél többről is beszélt a főkapitány, így a gyermekek nyelvére lefordítva magyarázta el, miért is van a társadalomnak szüksége rendfenntartó erőkre.

– A világunkat úgy alkották meg, hogy valamiféle kiszámíthatóságnak lennie kell benne, különben ilyen sok ember nem tudna egymás mellett jól megélni. Ezért vannak azok a szabályok, amiket megpróbáltunk közösen megalkotni, valamint betartani. Azonban léteznek olyanok is, akiknek ez nem sikerül, és a józan többség érdekében, amelynek tagjai be akarják tartani a szabályokat, kell egy olyan szervezet, amely ennek a megtartatásában segít. Ez maga a rendőrség – magyarázta dr. Sipos Gyula, majd arról is beszélt, hogy a Zalalövőn látható tárlat valójában csak egy kisebb szeletét mutatja be sokrétű munkájuknak.

A főkapitány arra is kitért, hogy bár korábban is léteztek rendvédelmi szervek, és a felügyeletüket ellátó, azokat irányító belügyminiszteri poszttal már az 1848-as forradalom és szabadságharc idején is találkozhatunk, modern rendőrségről mégis az 1800-as évek végétől beszélhetünk.

A kiállítás megszervezésében közreműködő Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke, Csonka Ferenc kérdésünkre elmondta: a tárlat hétfő estig látogatható, a civil szervezet tagjai gondoskodnak arról, hogy az iskola nyitva tartson, így az érdeklődők a pünkösd idején is meg tudják tekinteni azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!