Kultúra

2017.05.11. 06:05

A kanizsai könyvtáros-grafikus alkotásaira egy telefontársaság is felfigyelt

Nagykanizsa - Ember legyen a talpán, aki W. Kovács Ágnes rajzain felismeri az eltérő részleteket.

Horváth-Balogh Attila

A Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa hobbiból kezdte el készíteni különös vektorgrafikáit, s ezt olyan szintre fejlesztette, hogy nemrég az egyik nagy hazai telefontársaság is megbízta különböző kompozíciók megalkotásával.

_ Hobbinak indult az egész és még ma is annak tartom, habár már vannak komoly megrendeléseim _ bocsátotta előre W. Kovács Ágnes. _ Könyvtár-számítástechnika szakon végeztem a főiskolán, s utoljára 8. osztályban voltam rajzórán, tehát nincs ilyen végzettségem. Persze, rajzolni kisgyermekkorom óta szerettem, s ez egyszer csak kinőtte magát, nem is tudom már, mi adta meg az indító lökést. Talán az első kanizsai kiállításom, amire emlékeim szerint két éve került sor

W. Kovács Ágnes elmondta: a vektorgrafika olyan számítógépes grafikai eljárás, amikor geometriai rajzelemeket, pontokat, egyeneseket, görbéket és sokszögeket használnak képek leírására. Ennek az ellentéte a pixelgrafika, ahol képek leírására szabályos elrendezésű pontokat használnak. A vektorgrafikák mindig számítógéppel készülnek, vonalakból és foltokból épülnek fel.

W. Kovács Ágnes egyik vektorgrafikájával, mellyel már találkozhattunk a megrendelő telefontársaság közösségi profilján
Fotó: Szakony Attila

_ Ezek előnye a pixelgrafikákkal szemben az, hogy míg utóbbiak csak egy szintig nagyíthatók, azon túl pontokra, pixelekre esik szét a kép, addig a vektorgrafika mérete tetszőlegesen növelhető, akár még egy házfalat is le lehet fedni vele, nem romlik a minősége _ magyarázta. _ A reklámipar, az arculattervezés, a céges megjelenés sok területén használnak ilyen grafikákat. Egy-egy grafikán általában 5-6 órát dolgozom, tehát van velük munka bőven.

W. Kovács Ágnes kedves témáiról elárulta: szeret a rejtvényújságokból ismert, túlzsúfolt grafikákat készíteni, ahol a rengetegben meg kell találni egy icipici részletet. Ilyeneket kért tőle most az egyik legnagyobb magyarországi mobiltelefon-társaság, melyeket a közösségi portálokon alkalmaznak, használnak fel reklám gyanánt. A vektorgrafika azonban természetesen, kiválóan alkalmas például mesekönyvek illusztrálására is, mert alakjai olyanok, mint amilyenekkel a rajzfilmekben találkozhatunk.

_ Ez a cég 6 grafikámat kérte el, remélem, még lesznek további megkereséseik _ újságolta W. Kovács Ágnes. _ Mindenesetre, én jeleztem nekik, hogy a cukiságokon kívül képes vagyok komolyabb grafikák elkészítésére is

A fiatal könyvtáros azt is elárulta: hamarosan, 23-án kiállítása nyílik a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban. Rajzait egyébként nagy sikerrel és örömmel használja nagykanizsai munkahelyén, gyermekfoglalkozásokon is _ szerinte ezekben az a legjobb, hogy a gyermekek fantáziája még szabadon szárnyal és azt látják bele, amit az alkotó mutatni akar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!