Kultúra

2017.04.17. 08:16

A lányok nem annyira élvezik - Több vödörnyi hideg vizet zúdítottak a nyakukba

Nagykanizsa – A fiúk szerint a lányok is élvezik, de úgy tűnik, ebben nagyon tévednek. Főleg, ha több vödörnyi hideg vízzel érkeznek.

Horváth-Balogh Attila

A Kanizsa Táncegyüttes tagjainál évek óta hagyomány, hogy a fiúk húsvéthétfőn vízzel teli vödrökkel felszerelkezve útnak indulnak, és a locsolkodás kedves hagyományában részesítik az együttes lánytagjait. Így történt ez ma is.

– Több, mint 20 évvel ezelőtt kezdtük el újra feleleveníteni ezt az eredeti, vödrös hagyományt – hallottuk Vizeli Dezsőtől, a Kanizsa Táncegyüttes koreográfusától. – A locsolkodás termékenységvarázsló, megtisztító jellegű, illetve a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére is.

A Kanizsa Táncegyüttes tagjainak első „áldozata”, Pirbus Virág bátor volt, magától kijött – de ettől még nem kapott kevesebb vizet
Fotó: Gergely Szilárd

Az együttes tagja, Szokol Benjámin elmondta, a többi fiatal táncossal együtt fontosnak tartják, hogy megőrizzék az utókornak ezt a hagyományt. Hogy sajnálják-e ilyenkor a lányokat? Mint mondta, nem, hiszen ők is várják a locsolkodást, sőt, nem csak várják, hanem élvezik is.

Persze, az első „áldozat”, a Honvéd utcában lakó Pirbus Virág mindent cáfolt. Ami nem is csoda, ha az ember lánya 5-6 vödörnyi hideg vizet kap a nyakába...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!