Kultúra

2014.08.06. 09:45

A legfontosabb, hogy valósághű legyen a makett

Lenti - Kiállítást tervez jövőre a második világháború befejezésének 70. évfordulójára a Makettezők Baráti Köre.

Korosa Titanilla

A baráti szervezet idén ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját, ennek kapcsán beszélgettünk a jelenleg két aktív alapító taggal, Berke Andrással és Hegedüs Gergellyel.

Igaz, a 2014-es esztendő az első világháború kitörésének jubileuma, a fiúk már a jövőre gondolnak, tervezett kiállításuk apropóját a második világháború adná.

- A harci téma mindkettőnket érdekel és az évforduló is adott. Egyelőre tervezés alatt van a kiállítás, de mindenképpen szeretnénk megvalósítani. Erre az alkalomra én egy tüzérségi mozsár megépítését tervezem - mondta András.

Gergely kedvelt témája a repülőgépek, amiket a második világháborúban és azután használtak, emellett tervei közt szerepel egy angol tank megépítése is, így emlékezve az idei évfordulóra.

Berke András: Tökéletességre törekszünk

- Ha komolyan foglalkozunk a makettezéssel és versenyeken is indulunk, érdemes egy témánál maradni és abban elmélyülni - mondta, miközben sorakoztak az asztalon a 30-as, 40-es és a kubai válság éveinek harci gépei, kicsi, élethű másolatban. - Érdekel a történelem, mielőtt elkezdem összeállítani a modellt elmélyülök a keresésben története, műszaki felépítése , fotókat keresek az eredetiről minden szögből, kívülről, belülről, s ez mind csak előkészület. A megépítés hónapokig eltarthat úgy is, ha napról napra foglalkozunk vele. Lényeg, hogy a történeti hűség látható legyen.

A makettezők azt is elárulták, más történelmi hobbinak is hódolnak, hiszen több első világháborús relikviát is sikerült beszerezniük, amiket tavasszal kiállítottak a könyvtárban. Megtalálhatóak köztük térképek, bajonettek, kulacsok, fényképeskönyv is. András szenvedélyesen gyűjti a háborús rohamsisakokat, gyűjteménye 52 darabot számlál. A webáruházaktól, a MÉH telepről, vagy akár véletlen találkozások alkalmával is hozzájutott egy-egy darabhoz. A gyűjtési kedv mellett a tárgyaknak az utókor számára való megmentése is motiválja őket.

Hegedűs Gergely: Érdemes egy témára koncentrálni  (Fotó: Kósa Róbert)

Visszatérve a makettezők körére és a tízéves évfordulóra, 2004-ben négyen alapították meg a klubot, azóta több önálló kiállítást és versenyt is szerveztek már. A Lentiben megrendezett nemzetközi versenyekre Szlovéniából, Horvátországból érkeztek makettezők. Emellett a lentiek is több hazai és nemzetközi versenyen vettek részt a szomszédos országokban, valamint Olaszországban, Belgiumban, illetve értek el szép eredményeket, hoztak el szinte minden alkalommal dobogós helyeket, különdíjakat.

- A makettek a valós tárgyak kicsinyített másai, a lényeg, amit a versenyeken is értékelnek, hogy minél tökéletesebb, valósághű legyen - magyarázta András.

- Aprólékos munka a makett készítés, ami türelmet és odafigyelést igényel, hiszen nem csak felépítünk egy-egy darabot, hanem élethűvé is alakítjuk - egészítette ki Gergely. - Látszani kell rajtuk a kopásoknak, a sérüléseknek, a szennyeződéseknek, és emellett beépítjük az apró tartozékokat, amik az eredeti használatához hozzátartoznak.

András egyik gépjárművében például találhatunk apró, ránézésre másfél centiméter nagyságú chips-es zacskót és egy ugyanekkora ásványvizes üveget is.

Jelenleg ketten aktív tagjai a baráti körnek, bár munkabeosztásuk és egyéb elfoglaltságaik miatt egyre kevesebb idejük jut az építésre, amihez többnyire az interneten szerzik be készletet, hiszen az üzletekben már alig lehet kapni, ezt egészítik ki saját készítésű kiegészítőkkel műanyagból, fémből, vagy műgyantából.

Az egyesület létszámának lecsökkenése felveti a kérdést mennyire népszerű manapság a makettezés?

- Tartósan nem csatlakozott hozzánk senki az elmúlt években, ma már nem menő makettezni, a fiatalabbakat, iskolásokat ez nem érdekli. Legutóbb Mosonmagyaróváron a legnagyobb közép-európai versenyen vettünk részt, ezen a találkozón több ezer makettet állítanak ki, de megfigyelhető, hogy évről évre ugyanazok az arcok jönnek szembe, ugyanazok vesznek részt az eseményen. Már nem csak a verseny, hanem a barátokkal való találkozás miatt is megyünk - tett hozzá András.

- Legközelebb, augusztus végén, Zalaegerszegen versenyzünk - folytatta Gergely, az újságon keresztül is felhívva a figyelmet a rendezvényre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!