Kultúra

2017.01.19. 15:48

Rendezvények a magyar kultúra napján

A magyar Himnusz születésnapjára, azaz a magyar kultúra napjára idén is gazdag rendezvénysorozattal készül a megye.

Szabó Judit

Zalaegerszegen pénteken 17 órakor Konok Tamás festőművész kiállítását Spiró György Kossuth-díjas író nyitja meg a Keresztury VMK-ban. Szombaton 18 órától a Pálóczi Zeneiskola Leánykarának hangversenye kínál élményt a Zsinagógában. Vasárnap este hat órakor kezdődik a városi gálaest a Hevesi-színházban, a műsorban egyebek közt fellép az Albatrosz, a Pécsi és a Magyar Nemzeti Balett, a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar, s átadják a Kultúra Mecénása díjat.

Nagykanizsán a Plakátházban pénteken 18 órakor nyílik meg Eifert János fotóművész Ars Poetica klasszikustól a modernig című fotókiállítása, a Halis-könyvtárban pedig Pap Gábor művészettörténész tart előadást a nagyszentmiklósi kincsről.

Hévízen pénteken 18 órakor Kult-óra emberi hangra és hegedűre címmel Szemerédi Bernadett és Széplaky Géza ad műsort a városháza dísztermében. A belépés díjtalan.

Zalaszentgróton a VMK-ban vasárnap 16 órakor rendezik az ünnepséget a Zala Zenekar lemezbemutatójával. Az előtérben Horváth Csaba keramikus és Mármarosi Mária népművész munkáiban gyönyörködhet a közönség.

Keszthelyen a Balaton Színházban vasárnap 17 órakor kezdődik a program, melynek keretében átadják az önkormányzat által alapított Pro Cultura Keszthely díjat.

Lentiben pénteken 18 órakor a művelődési központban „Az igazat mondd, ne csak a valódit" címmel a magyar irodalom legnagyobb alakjainak versei hangzanak el.

Zalalövőn a Salla Művelődési Központban vasárnap este fél hatkor Szényi Zoltán festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás, majd Versünnep címmel a Tarisznyások együttes mutatja be irodalmi összeállítását.

Történelmi előadás

Egervár idén ünnepli mezővárosi jogokkal való felruházásának 520. évfordulóját. Ennek apropóján előadássorozatot indítanak, aminek első programja szombaton 16 órakor kezdődik a faluházban. Egervár és a Sárvíz patak 13-14. századi múltjáról dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész, az MTA Történettudományi Bizottságának tagja beszél.

Papagájkiállítás

Nagykanizsán szombaton 14-18 óra között papagáj kiállítást rendeznek a Medgyaszay Házban.

Répafőző fesztivál

Szombaton a miklósfai Mindenki Házában ismét répafőző fesztivált rendeznek. Az érdeklődők 17 órától kulturális bemutatókat tekinthetnek meg, majd az édes és sós répás ételek kóstolására is lesz lehetőség.

Vince-napi pincejárás

Szombaton Lenti-hegyen a Somlói Bor- és Pálinkarend tagjai a hegyközség gazdáival közösen tartanak Vince-napi szőlőszentelést 11 órakor. Vasárnap tartja hagyományos Vince-napi rendezvényét a lenti Kertbarát Kör Egyesület Lenti-hegyen. A gazdák több pincét is meglátogatnak a program során, majd 14 órakor a Kovács Borháznál kerül sor a szőlővessző szentelésre. A letenyei szőlő- és gyümölcstermesztők egyesülete szombaton 10 órától szőlővessző szenteléssel egybekötött pincejárást tart a Béci-hegyen. Nován vasárnap délelőtt fél 11-től tartják a Vince-napi pincejárást. A résztvevők az IKSZT elől indulnak az Alsóhegyre. A pinceszemlét, a szimbolikus szőlőmetszést és az újbor-kóstolót szakmai fórum zárja. Csörnyeföldön, a Bussay Pincészetben szombaton délután egy és este hat óra között nyitott pince programmal és borkóstolóval várják az érdeklődőket.

Ételosztás

Keszthelyen, a nappali melegedőt és népkonyhát működtető Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítványnál (Bakacs utca) jótékonysági ételosztást tartanak szombaton és vasárnap 13 órától. Az akcióval arra hívják fel a figyelmet, hogy ne csak karácsonykor figyeljünk a rászorulókra.

Bepótolják a jégrandit

Bepótolják hét végén a múlt héten elmaradt jégrandit Vonyarcvashegyen. A program keretében megrendezik a jégszobrász művésztelepet is. Az alkotások szombaton 13 órától tekinthetők meg a Lido strandon. Ugyanott 14 órától ügyességi versenyeket szerveznek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A jégrandi résztvevőit forralt bor, tea és a langalló is várja a Balaton-parton.

Töpörtyű és forralt bor

Zalaszántón szombaton rendezi meg az első töpörtyűsütő és forraltborfőző versenyt a Zalaszántói Baráti Kör. Az érdeklődőket 13 órától várják az IKSZT udvarán.

Megszenteli a Balatont

Keszthelyen vízkereszt alkalmából ünnepi liturgiát végez szombaton Arszeniosz Kardamákisz, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus ausztriai metropolitája, magyarországi és közép-európai exarchája. A liturgia a Fő téri templomban kezdődik 11 órakor, majd a résztvevők közösen a mólóra vonulnak, a Balaton megszentelésére. Ennek várható időpontja 13 óra.

Disznóvágás

Csesztregen, a művelődési ház udvarán tartja szombaton reggel nyolc órától idei hagyományőrző disznóvágását a Falubarát Egyesület. A civil szervezet tagjai olyan, már szinte teljesen elfeledett munkafolyamatokat elevenítenek fel, mint a szalmás pörzsölés, a bélpucolás vagy a zsírsütés.

Családi nap

Zalalövőn, a helyi általános iskolában tartja már hagyományos családi napját a Bitbúvár Alapítvány. Az egész napos program szombaton délelőtt 9 órakor kezdődik. Lesz többek közt kispályás teremfocitorna, asztalitenisz, íjászat, illetve számítógépes játék. Ezenfelül különféle kézműves foglalkozások várják még az érdeklődőket, akik akár langallót is kóstolhatnak.

Gyalogtúra az erdőkben

Orfaluból, a faluközpontból indul szombaton délelőtt 10 órakor az az öt kilométeres gyalogtúra, amely során az osztrák-szlovén-magyar hármashatár környékének erdeivel ismerkedhetnek a természetjárás és a szabadidős sport kedvelői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!