Kultúra

2016.07.16. 13:20

A művészetből is meg lehet élni

NOVA - A napokban vette át építészmérnöki diplomáját, jelenleg mégis a portrérajzolás és a festészet tölti ki napjait. Szak Zitának nemrég nyílt önálló kiállítása a göcseji község művelődési házában, de már újabb tárlatára is készül.

Gyuricza Ferenc

A novai kiállításon eddigi munkáit mutatja be. Festményeket, grafikákat, természetképeket, portrékat, benyomások és impressziók szülte alkotásokat. Szak Zita saját maga is azt mondja, nem alakult ki még a végleges stílusa, de egyelőre nincs is igénye arra, hogy egyetlen technika vagy egy meghatározott művészeti irányzat mellett kötelezze el magát. Kísérletezni akar, ami életkorából adódóan is természetes vágy.

- Egészen kicsi korom óta foglalkoztat a rajzolás, folyamatosan járt a kezem, állandóan rajzolgattam, még felelések közben is - mondta önmagáról. - A tanáraim hagyták, hiszen látták, hogy ezáltal jobb teljesítményre leszek képes. Versenyeken is szerepeltem, többnyire sikerrel, így először az általános iskola végén vetődött fel, hogy művészettel kapcsolatos pályát kellene választanom.

A művészeti pálya azonban ekkor még háttérbe szorult, a zalabaksai lány ugyanis általános gimnáziumban folytatta iskoláit, s annak elvégzése után jelentkezett a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karára, ahol az építőművészet szakot választotta. Azért ezt célozta meg, mert itt a művészeti képzést is előtérbe helyezték, vagyis a műemlékvédelem, belsőépítészet, formatervezés mellett a festészettel és szobrászattal is foglalkoztak.

Szak Zita a portrérajzolás mellett szívesen fest is. Gyakorta csak játszik a színekkel és formákkal, olykor ez adja a képeinek témáját Fotó: a szerző

- Az egyetem alatt nem nagyon volt időm a rajzolásra, s az igazság az, hogy az egyetemi feladatok mellett kedvem sem volt igazán hozzá - folytatta. - Viszont itt szerettem meg az akvarelltechnikát, az épületek látványterveinek készítésénél ugyanis elvárták, hogy ne csak a számítógépet használjuk, hanem a festéket is. Az volt az oktatóink álláspontja, hogy pluszértéket ad a hallgatók számára, ha részt vesznek művészképzésen is. Azt mondták, ha az egyetemi évek alatt nem tanuljuk meg, később, a munka mellett erre már nem lesz kapacitásunk.

Szak Zita három személyt említ, aki meghatározó szerepet töltött be művészi vénája formálásában. Elsőként Horváthné Császár Erzsébetet, a zalabaksai általános iskolai tanárát említi, aki nemcsak a biztos alapokat biztosította számára, de rengeteg pluszt is adott. Az egyetemen derült ki, hogy olyanokra tanította a diákjait, amit mások még a képzőművészeti szakközépiskolákban sem kaptak meg. A gimnáziumi évei alatt már a keresztanyja, Takácsné Bodnár Ilona terelgette a képzőművészet felé, hozzá külön órákra járt, az egyetemen pedig egy ismert pécsi művész-tanár, a szobrász Németh Pál formálta tovább szemléletét.

- Utóbbi volt az, akivel sokat beszélgettünk a jövőnkről is, arról, hogy hol tudunk elhelyezkedni azzal a diplomával, amit az egyetem ad - magyarázta Zita. - Egy ilyen alkalommal mondtam neki azt, hogy én grafikus, festő vagy divattervező szerettem volna lenni, hiszen mindig is ez érdekelt, de valamiből meg kell élni, és ezért választottam az építőművészetet. Ekkor csak annyit kérdezett: Ki mondta neked, hogy nem fogsz tudni megélni, ha művész vagy? Ez a mondat változtatott meg végül mindent, s bár eltökéltem, hogy az egyetemet befejezem, de azt is, hogy utána visszatérek a rajzoláshoz.

Szak Zita ma főleg portrékat rajzol, de szívesen fest is. Elsősorban akrillal, az olajhoz ugyanis nincs elegendő türelme, úgy fogalmaz: nem tudja kivárni, hogy megszáradjon a festék. A munkáit folyamatosan posztolja az interneten, a kész képek mellett az alkotás folyamatát is bemutatja. A figuratív alkotások, a portréképek mellett érdeklik az absztrakt dolgok is, gyakorta csak játszik a színekkel és formákkal, ez adja a témáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!