Kultúra

2017.03.17. 17:50

A népzene fontossága - Zalaegerszegen járt a Muzsikás együttes

Különleges vendég érkezett a zalaegerszegi Petőfi Sándor Általános Iskolába múlt hét csütörtökön. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Muzsikás együttes egy interaktív produkcióval kedveskedett a tanulóknak.

Rákos Bianka

Az iskola tornaterme megtelt diákokkal és tanárokkal, akik felszabadultan énekelték a legismertebb magyar népdalokat a világhírű zenekarral. A Muzsikás együttes már régóta járja a magyar általános iskolákat, s ezzel nem titkolt céljuk népszerűsíteni a népzenét.

- 2004-ben kezdtünk el interaktív énekórákat tartani, eleinte csak Budapesten - emlékezett vissza Sipos Mihály prímás. - Akkor döbbentünk rá, hogy általában egy héten csak egyetlen énekóra van. Kiderült: ezen az egy tanórán is elmarad a közös éneklés, és kevés idő jut a saját népzenénkre. Én fontosnak tartom, hogy szó essen a régi népdalokról, hiszen ezekből alakította ki Kodály és Bartók azt a 20. századi zenét, amelyről külföldön is megismernek minket - mondta a népzenész.

Az együttes tagjai (balról): Sipos Mihály, Porteleki László, Hamar Dániel és Éri Péter
Fotó: Katona Tibor

Sipos Mihály szerint a gyerekek nagyon fogékonyak a zenére, és fontosnak tartja, hogy értéket közvetítsen nekik.

- A gyerekek mindent ismernek az internetről, így amit az iskola, a család vagy a mi előadásunk át tud nekik adni, nagyon fontos, hogy megfogja őket. Az a tapasztalatom, ha a gyerek látja egy felnőttön, hogy érdekli és élvezi azt, amit csinál, akkor ő is szívesen utánozza. Ez lehet akár a főzés vagy éppen a zenélés - fejtette ki véleményét a hegedűművész.

Az interaktív előadás úgy tűnt, megfogta a tanulókat, hiszen a fellépés hatalmas ovációval zárult.

A Muzsikás együttes 1973 óta működik, tagjai Sipos Mihály mellett Porteleki László, Éri Péter és Hamar Dániel. Negyvennégy éves fennállásuk alatt bejárták a világot, 2008-ban pedig elnyerték a legrangosabb világzenei elismerést, a World Music Expo WOMEX-díját. Sipos Mihály szerint a sok utazásban a különböző kultúrák népzenéjének megismerése a legizgalmasabb.

- Jártunk Ausztráliában és Japánban is. Egyszer felléptünk egy olyan fesztiválon, ahol dzsungellakók is játszottak. Megismerhettünk a különleges hangszereiket és a táncaikat. Azok az emberek csodálatosan énekeltek! Mindenhol meg lehet ismerni helyi sajátosságokat, ezért is fontos, hogy mi is a saját kultúránk zenéjét vigyük magunkkal. A külföldieket a hagyományaink, a nyelvünk, az ételeink érdeklik, nem pedig azok a dolgok, amiket átvettünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!