Kultúra

2017.01.29. 13:10

A szellemiség a régi, a forma új - Az ősök viselete

Szepetnek - Új fellépő ruhát kaptak a Királyi Kórus tagjai, mely a helyi svábság ünnepi viseletét idézi.

Horváth B. Attila

A Szepetneki Német Nemzetiségi Önkormányzat segítségével, Unger Ilona elnök és Major Györgyné kóruselnök ötletéből készült el az új ruha. Az előzményeket Fischl Otília, a mintát adó kiskabát tulajdonosa idézte fel lapunknak.

- Több évtizede őrzöm az 1972-ben elhunyt Pfeiffer Andrásné Lákics Mária, apósom néhai rokona ünnepi felöltőjét - mesélte büszkén Fischl Otília. - Marika néninek volt egy réges-régi kis szekrénykéje, ő abban őrizte sokáig ezt a kis kabátkát. Egyszer váratlanul elővette és nekem ajándékozta, lelkemre kötve, hogy nagyon-nagyon vigyázzak rá, őrizzem meg az utókornak. A szepetneki svábok egyébként mindig tudtak vigyázni az értékeikre és hagyományos öltözeteikre, ezért én is nagy becsben tartottam s tartom máig ezt a szép ruhadarabot.

Az új fellépőruhában a Szepetneki Királyi Kórus, a kép bal szélén Kollonay Krisztina karnagy. Büszkén őrzik a sváb ősöktől kapott kulturális örökséget   Fotó: Királyi Kórus

Egy alkalommal, vagy 30 évvel ezelőtt Tihanyban jártunk, a Tihanyi Apátság mellett lévő kis régiségboltban, ott láttam ehhez hasonlót és már akkor egy vagyont akartak elkérni érte, pedig az kissé már rongyos volt. Az enyém még most is nagyon jó állapotú, már volt rajtam többször, viseltem legutóbb Budapesten is, amikor egy országos német nemzetiségi találkozón vettünk rész Unger Ilonával. Megtiszteltetés volt, hiszen gyönyörű ez a kis kabátka, fényes, selymes és nagyon szép az anyaga, díszítések vannak rajta végig körbe. Nagyon boldog vagyok, hogy megőrizhettem az utókornak ezt a kézzel készült sváb ünnepi viseletet, és most azzal, hogy ennek mintájára készült el a Királyi Kórus új fellépő ruhája, továbbörökíthetjük mi is az utánunk jövőknek.

Fischl Otília az eredeti viseletben egy régi, 20 éves papírképen

A felöltő másolatát, illetve újratervezett változatát Kovácsné Zakócs Erzsébet készítette.

- Ez a kabátka nagyon szép kis darab, élveztem a vele való munkát - magyarázta. - Szeretem a régi dolgokat, jó megfogni ezeket és jó érzés volt újra életre kelteni. Csodálom a készítők mesterségbeli tudását, azt, ahogyan a korabeli anyagokkal dolgoztak. Látható, hogy például a díszítések elkészítéséhez sok türelemre, időre, és kézi munkára volt szükség. Ami leginkább megfog ilyenkor, az maga a stílus, mert régen mérnöki pontossággal tudták azt belevinni, méghozzá tájegységenként különböző módon.

Egy ilyen régi ruhácskának mindig jellegzetes stílusa van, első pillantásra megérzem rajta a kor szellemiségét, a viselője szokásait. Ezeket a gondolatokat próbálom meg átörökíteni. Természetesen ma már más anyagok vannak és más a technológiánk is, nem is lehetne pontosan ugyanúgy elkészíteni egy ilyen viseletet. Újra fel kell építeni, mert csak úgy egyszerűen másolni nem lehet. Lényegében újra kellett alkotom a ruhát, a szellemiségét és a hagyományt továbbörökítve.

A kórus új fellépő ruhája a Szepetneki Német Nemzetiségi Önkormányzat segítségével készült el. Ennek elnöke, Unger Ilona azt mondta: az eredeti tulajdonos, Pfeiffer Andrásné Lákics Mária 1892-ben született, s amikor 18 éves lett, a hagyományok szerint ünneplő öltözéket kapott. Ez, az eredeti öltözék látható a Közös Kincsünk címet viselő helytörténeti kiállításon, s ennek volt része az említett kiskabát.

- A közös munka, amit a Királyi Kórussal végzünk, lényegében már 2006-ban elkezdődött, 10 éves múlt az együttműködési megállapodásunk - mondta el Unger Ilona. - Ennek keretében már korábban is nyertünk pályázati pénzt ruhakészítésre, tehát a dolognak volt előzménye. A mostani közös gondolkodás lényegét pedig az ügy fontossága adta, az, hogy egy ilyen kabát itt, Szepetneken sértetlenül megmaradt az utókornak.

Fontosnak tartottuk, hogy ezt a csodálatos ruhadarabot minél többeknek megmutathassuk, a Királyi Kórus pedig országos nemzetiségi és egyházi rendezvények rendszeres fellépője. Ez a büszkeség sarkallt minket arra, hogy pályázzunk a Németországi Szövetségi Köztársaság támogatásával a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által kiírt pályázatra, és a régi szellemiséget megőrizve, de az új igényekhez is igazítva készíttessük el az említett felöltő másolatát. Azt hiszem, sikerült...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!