Kultúra

2016.11.20. 16:45

Ahol haladnak a korral - Hatvanéves lett a gellénházi dr. Papp Simon Általános Iskola

Gellénháza - A hatvanadik esztendőnek rugaszkodott neki az ősszel a dr. Papp Simon Általános Iskola. Az ünnep az egész tanévet átszövi, a múlt héten például minden napra jutott egy-egy jeles esemény.

Fincza Zsuzsa

Hétfőn a jubiláló gyermekintézmény jelenlegi és volt tanárai találkoztak jóízű beszélgetésre. A közel száz pedagógust Vugrinecz József, Gellénháza polgármestere és Kajári Attila, a zalaegerszegi Tankerület igazgatója köszöntötte. Kedden a gyerekek a 60. évforduló tiszteletére 60 percen át az iskolájuk részére készítettek szülinapi ajándékot - például emeletes papírmasé tortát. Szerdán a hatvan percet az egész iskolát belakva a sportra áldozták. Csütörtökön az öregdiákok és tanáraik személyesen adták üzenetüket egykori iskolájuknak.

A 60 év emlékeiből kiállítást rendeztek az iskola előterében. A képen balra Vugrinecz Attila, az öreg padokban ül elöl Gombos Zsófia és Salamon Annamária, mögöttük Horváthné Máté Éva, Némethé Bedő Enikő és Kerkay Katalin. Hátul az öregdiákok : Madarász Lászlóné és Farkas László  Fotó: A szerző

Az 1950-es évek elejéig Gellénháza csak egy kicsi falu volt, két tantermes iskolájában az osztályok összevonásával délelőtti és délutáni váltással folyt a tanítás. 56. augusztus 20-án adták át az új iskolát, hat tanteremmel - minden osztálynak jutott saját birodalom - szertárral, nevelői szobával. Mondhatni, a megye legjobb alapfokú tanintézménye volt - hála a nagylengyeli olajmező sikert sikerre halmozó, az idén éppen 65 éves olajbányászatának -, világos termek, tisztaság,vezetékes víz, angol WC, központi fűtés. A tófeji Kerkay Katalin is szerencsésnek tartotta magát, hogy Gellénházán kezdhette tanítónői pályafutását. a településen élő. ma már szintén nyugdíjas éveit töltő Kalmár Józsefnével, Bálint Lászlóval, valamint Kiss Jenőné pedagógusokkal együtt.

- Először albérletben, aztán a leányszállón laktam, s hamar megszerettem a gyerekeket, a lelkes tantestületet, a nyüzsgő életet - idézi a múltat Kati tanító néni. - Alapító tagja voltam a Zalai Néptáncegyüttesnek, s Gellénházán is megszerveztem a néptánccsoportot. Jártuk az országot és hordtuk haza az aranyérmeket.

1956-ban kezdte az általánost Farkas László és Madarász Lászlóné. Mindkettőjüknek Katalin volt a tanítónője.

- Kati nénit nagyon szerettük - mondja könnyeket csalva volt tanítója szemébe Farkas László. - Klassz volt az osztályunk, az iskolaközösség, kiválóak a tanáraink. Zenekar is volt az iskolában, melynek én is tagja voltam. A hatvanas évek közepén járt itt egy nyugati újságíró, lefényképezett bennünket, a kép megjelent egy kanadai újságban. Jó idő múlva édesanyám rokona levélben küldte el az újságból kivágott képet, kérdezve: az a Hegedűs gyerek nem a te fiad? Hasonlít rá...

- Én a rengeteg lehetőségre emlékszem - így Madarász Lászlóné. - Jó szakkörök működtek, színjátszó kör, énekkar, tánckör, a hatalmas művelődési házban sok siker várt ránk. Rengeteg versenyt nyertünk.

Horváth László iskolaigazgató a jubileumi kiállításon a gyerekek által készített papírmasé torta és az iskola makettje mellett

Könnyű volt akkor - mondhatnánk, hiszen a virágzó nagylengyeli olajmező infrastruktúrája Gellénházán alakult ki. A 10. jubileumi bányásznapra a Magyar Nemzet 1961. szeptember 2-ai számában azt írja: A magyar olaj 70 százalékát ez a föld adja... A főváros Gellénháza. Hirtelen épült. Az olaj emelte. Az ország különböző területeiről érkeztek szakemberek, s hozták magukkal a családjukat. Lakótelep nőtt ki a földből, kellett az iskola - közben 16 tantermessé bővült -, az óvoda, épült kultúrház, strand, egészségügyi létesítmények.

- Mi a helyzet ma, amikor az olajiparról szinte csak múlt időben beszélhetünk?

- Bízunk benne, hogy tartani tudjuk a színvonalat - mondja Horváth László, aki 2005-től igazgatja az intézményt. - Minden támogatást megkapunk az önkormányzattól, a tankerülettől. Az elmúlt években sikerült felújítani a belső tereket, a múlt tanévben a hőszigeteléssel együtt az épület külső megjelenése is elegánsabb lett. Nyelvi laborral rendelkezünk, erősségünk a német nyelvoktatás, de angolul is tanulhatnak a diákjaink. A többlépcsős informatikai fejlesztés megfelelő színvonalú oktatást tesz lehetővé, korszerű informatika teremmel rendelkezünk, a tantermek interaktív táblával felszereltek. Most is rengeteg szakkör működik, aktív a sportélet. Nálunk a hagyományápolásba az olajbányászat emlékeinek az őrzése is beletartozik. Élő a kapcsolatunk a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeummal, ott vagyunk a rendezvényeiken, ők is támogatnak.

A legtöbb pedagógus ebben az iskolában kezdte a pályafutását. Horváthné Máté Éva tanítónő például 27 éve okítja betűvetésre a gyerekeket. Ő a demokratikus légkört emeli ki.

- Kíváncsiak a véleményünkre, a döntések előtt megkérdezik, mit szeretnénk, a vezetők nem felülről erőltetik ránk az akaratukat. A szülők szava is számít, személyes és közvetlen a kapcsolatunk, minden a gyermekek érdekében történik.

Némethné Bedő Enikő földrajz, biológia és német szakos tanár a 34. tanévét tölti az iskolában - ebből nyolcat tanulóként húzott le.

- Fantasztikus, ha a volt tanárod a kollégád! - szögezi le. - Úgy segítettek, mintha még a gyerekük lennék.

A pedagógusok szerint a mai diákok egészen mások, mint a 60, a 20 vagy akár csak a 10 évvel ezelőttiek. Nem csak az iskolából szerzik a tudásukat, segíteni kell őket eligazodni a rengeteg információban. Ehhez a tanároknak is képben kell lenniük , magyarul: nekik tanulniuk kell, ami a gyerekekre csak úgy ráragad.

A nyolcadik osztályos Gombos Zsófia azt mondja, megkapják az iskolától azt a muníciót, amit a városiak, ő matematika és anyanyelvi versenyen mindig az elsők között végez. Gimnáziumba készül, végső cél a gyermekorvosi diploma. Hasonló terveket dédelget osztálytársa Vugrinecz Attila: Kölcsey-gimnázium, majd orvostudományi egyetem. Jól tanul, kiváló sportoló, 2011-ben az iskolában kezdett karatézni, 2015-ben Európa-bajnoki, 2016-ban világbajnoki címet szerzett. Salamon Annamáriának a német, az angol, a földrajz és a biológia a kedvence. A Zrínyi-gimnázium Arany János Tehetséggondozó osztályába készül - nevelőszülőknél él, hátrányos helyzetűnek számít.

A gellénházi iskola a tanév vége fele a dr. Papp Simon napokkal fejezi be 60. tanév ünnepségsorozatát. Ezzel is kifejezve, tisztelik és őrzik az olajbányász hagyományokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!