Kultúra

2016.09.27. 13:14

Akiknek szép a lelkükben az ének - Hagyományőrző népdalos találkozó

Zalaegerszeg - "Akinek szép a lelkében az ének, az hallja más énekét is szépnek" - idézték Babits Mihály gondolatát a besenyői városrész közösségi házában, ahol csupa szépdalos-lelkű ember gyűlt össze vasárnap délután.

Fincza Zsuzsa

A közös éneklés pedig gyógyító erővel bír - tartja a Besenyő a 2000-es években alapítvány nyugdíjas klubja, s ennek apropóján immár 6. alkalommal szervezte meg a Szépkorúak dalos találkozóját. Mint Horváth Miklós, az alapítvány elnöke elárulta, a rendezvény olyan népszerűvé vált, hogy a besenyőinél ötször nagyobb termet is meg tudnának tölteni a jelentkezőkkel, de helyhiány miatt sajnos korlátozni kellett a létszámot. Ezúttal Németh Jenőné verssel, a Nefelejcs nyugdíjasklub tréfás jelenettel és egy vidám tánccal gazdagította a hat amatőr kórus népdalcsokrokból összeállított műsorát.

A színpadra lépők közül négy énekkarnak is Kulcsárné Csejtei Marianna a művészeti vezetője. Mint mondja, mint a falat kenyér, kellenek a hasonló rendezvények, hiszen fontos, hogy a közösségek minél többször be tudják mutatni a tudásukat, a sikerélmény újabb és újabb dalok tanulására serkenti őket, s közönség elé állva tovább is adják a dalokat.

A házigazda Szivárvány Népdalkör minden alkalmat megragad, hogy népszerűsítse a népdalt Velük a találkozón zalai és dél-alföldi dalcsokrokkal léptünk színpadra.

- Ezért is becsülendő Bérczes Tivadarné és az általa vezetett 18 éves, országos arany minősítésű Szivárvány nyugdíjasklub igyekezete - magyarázta Marianna. - A besenyői dalkörre ez a "szolgálat" a jellemző, több olyan sok munkával járó rendezvényt vállalnak fel, amelyeken tömegekkel ismertetik meg népdalkincsünket. A jeles közösségi rendezvények tiszteletére irodalmi színpaddá alakulnak, s a dalok mellett versekkel is emelik az ünnepek fényét.

A németfalui Vadvirág Népdalkör az idén novemberben ünnepli fennállásának 10. évfordulóját.

A Zalabéri Búzavirág Népdalkörben örömmel együtt énekel idős és fiatal

- Méghozzá örömteli eseménnyel: végre sikerült összeszedni annyi pénzt, amiből futotta az első CD-jük kiadására. Büszke vagyok rájuk - így a művészeti vezetőjük -. Énektudásukat, kivételesen szép hangjukat a legmagasabb szinten is elismerik, három Aranypáva, két Aranypáva Nagydíj fémjelzi sikereiket. Szólóénekesük, Egyed Józsefné is megkapta a legmagasabb elismerést, kiérdemelték, hogy az utókor is megismerje a tudásukat.

A gellénházi Vajda József Népdalkör éppen csak felfért a besenyői színpadra, ők önálló férfikarral is büszkélkedhetnek.

A Németfalui Vadvirág Népdalkör a 10. születésnapját egy CD-vel ünnepli

- Az 1989-ben alakult, jelenleg 25 lelkes tagból álló népdalkörünkkel a helyi és más tájegységek népdalkincsének ápolásán túl nagy hangsúlyt fektetünk a népi hagyományok felelevenítésére, színpadra állítására. A többszörös arany minősítés mellett háromszor elnyertük az Aranypávát is. Jelenleg a harmadik CD-t készítjük, szerepel rajta önállóan is a férfikar, s a dalkör citerazenekar kísérettel is énekel. Sőt! A Galagonya Citeracsoportnak is lesz önálló CD-je! - újságolta lelkesen szakmai vezetőjük, Kulcsárné Csejtei Marianna.

A ságodi Gyöngyvirág Népdalkör egy bordalokkal elmesélt hegyi pincejelenettel rukkolt ki

A negyedikként a ságodi Gyöngyvirág Népdalkör bordalokkal szórakoztatta a nagyérdeműt. Ők "sülve-főve" együtt vannak, s ezt értsük szó szerint is, hiszen a nyugdíjasklub égisze alatt megtartott szépszámú rendezvényüket általában saját készítésű lakomával koronázzák meg, s ráadásul a hagyományőrző sütő-főző fesztiválokról is díjakkal térnek haza.

- Azon kívül persze, hogy kiválóan énekelnek, s az idén még betegen is sikerült begyűjteniük az Aranypáva minősítést.

A gellénházi férfikar betyárnótákkal önállóan is színpadra lépett

Az 1995-ben alakult andráshidai Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület Népdalkörének a jelszava: "Lomb lehullhat, ág letörhet, csak a gyökerek maradjanak épen". Ők nem kevesebb, mint 6 Aranypáva minősítéssel és egy Vass Lajos Nagydíjjal büszkélkedhetnek, megkapták a Zala megyei Nívódíjat, a Zalaegerszegért-, és a Zalaegerszeg Kultúrájáért Díjat is. Eddig két CD-jük jelent meg, de érdemes megnézni a honlapjukon a népszokásukat feldolgozó 10 kisfilmjüket is.

A Gellénházi Vajda József Népdalkör már a 3. CD-t készíti

- Alig van hétvége, amikor nem lépünk színpadra - közölte nem kis büszkeséggel Horváth Ernőné, Edit, az Igazgyöngy Népdalkör szakmai vezetője -.  Örülünk, hogy egyre több helyen alakulnak dalkörök és tanulnak a fiatalok is népdalokat.  Dédelgetett tervünk válik valóra, hogy a kávási mintára Andráshidán is megszervezi a művelődési központ a Népdalházat, aminek az ajtaja bárki számára nyitva lesz és ahol autentikus népdalokat tanulhat. Természetesen nekünk is ott lesz a helyünk. A bánatunk, hogy kevés a pénzünk és a távolabbi felkéréseknek nem tudunk eleget tenni.

A zalabéri Búzavirág Népdalkör először járt Zalabesenyőben, de remélik, hogy nem utoljára. Még csak 9 évesek, de már nekik is van 3 Aranypávájuk és egy Gála különdíjuk.

Az andráshidai Igazgyöngy Népdalkör hagyományőrző népszokás-feldolgozásait honlapján kisfilmeken mutatja be

- 2007-ben megkeresett néhány asszony, hogy tanítsam őket, mert szeretnének a falunapon népdalt énekelni - mesélte Csiszárné Egyed Aliz, a szép nevű dalárda szakmai vezetője, aki "civilben" a zalabéri iskola tanítója -. Engem a jó hangjuk lepet meg, őket meg a nagy siker, amit arattak, így aztán úgy döntöttünk, nem hagyjuk abba.  Bár nem kizárólag, de elsősorban zalai gyűjtésű népdalokat és egyházi énekeket tanulunk. Éppen tegnap tartottuk a Zalabéri Örökség Napját, amelyet a helyi természeti, építészeti és szellemi értékek - beleértve a népdalokat - védelme érdekében hívtunk életre.

Amire a legbüszkébbek lehetnek, Zalabéren a fiatalok együtt énekelnek az idősebbekkel. A tíz tagú dalkörnek a fele nyugdíjas, s van két diákjuk, Dézsi Réka a Hévízi Bibó-gimnáziumban a 9. Szép Leila a zalaegerszegi Mindszenty-iskolában a 10. osztályban tanul. S ami külön örvendetes, a zalabéri tanintézetben az idén ősszel harminc főre gyarapodott az iskolai énekkar létszáma. Természetesen Csiszárné Egyed Aliz vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!