Kultúra

2017.01.22. 20:20

Műsorokat állítottak össze, díjakat adtak át a magyar kultúra napján

Körkép - A megye számos településén ünnepelték tegnap műsorokkal, kitüntetések átadásával a Himnusz születésnapját.

Mirkó Imre

Zalaegerszegen klasszikus balett és moderntánc adott foglalatot a Hevesi-színházban megrendezett kultúra napi ünnephez. A magyar diákokat sújtó tragikus buszbaleset áldozatai előtti tisztelgést követően dr. Besenczi Árpád, a színház igazgatója mondott beszédet. Szólt a Himnusz történetéről, s a magyar kultúra és színházművészet közös ügyéről, amely azonosságaink felismerését kell hogy szolgálja. Az est műsora a mozgásművészetek jegyében szerveződött, így bevezetőül Stefán Gábor balettmester tartott a közönségnek röpke beavató kurzust.

A zalaegerszegi ünnepség kitüntetettjei  Balaicz Zoltán (jobbról) társaságában a Hevesi-színház színpadán. Bóczné Takács Katalin, Jagasitsné Bogatin Mária, Kissné Kovács Ágnes, valamint Nemes László alkotása mellett Balogh Rudolf és fia, Balogh Ádám Fotó: Katona Tibor

Az Albatrosz, az Ady-iskola és a Körtánc művészeti iskola táncosainak a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar által aláfestett produkciói után Balaicz Zoltán polgármester mondott köszöntőt, s adott át díjakat. Az immár hagyományos Kultúra mecénása díj mellett idén másodszorra a közművelődésben dolgozó kulturális szakemberek munkáját is elismerték. Múzeumi területen Kissné Kovács Ágnes, a Göcseji Múzeum múzeumpedagógusa; a közművelődésben Bóczné Takács Katalin, a hangversenyterem munkatársa; a könyvtári ágazatban pedig Jagasitsné Bogatin Mária, a József Attila Tagkönyvtár gyermekkönyvtárosa vehetett át oklevelet.

Kanizsán a Drávagyöngye Táncegyüttes fiataljai többek közt rábaközi táncokat mutattak be Fotó: Szakony Attila

A Kultúra mecénása díjat idén a Baki Agrocentrum Kft. kapta, Nemes László Tavaszi virágok című festményét és az elismerő oklevelet Balogh Rudolf ügyvezető igazgató vette át. A cég a Hevesi-színház, a Griff Bábszínház, valamint a Kvártélyház szabadtéri produkcióinak támogatásával vált érdemessé a díjra. Az est műsorában ezt követően a Bozsik Yvette Társulat, a Pécsi Balett és a Magyar Nemzeti Balett táncosai léptek fel.

Zalalövőn Szényi Zoltán festőművész képeiből nyílt kiállítás Fotó: Gyuricza Ferenc

Nagykanizsán szombaton a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban a néptánc volt a központi motívuma a magyar kultúra napjához kapcsolódó ünnepségnek. Ennek megfelelően több néptánccsoport - Pántlika, Drávagyöngye, Kanizsa - lépett színpadra, hogy ízelítőt adjanak a magyar népi kultúra e szeletéből. Az intézmény vezetője, Kámánné Szép Terézia hangsúlyozta: a magyar kultúra napja ugyan nem tartozik a hivatalos piros betűs ünnepek közé, de már hosszú évek óta eredményesen hívja fel a figyelmet azokra a tárgyi és szellemi értékekre, melyek a magyarság lelkületét jelentik.

A műsort megelőzően Dénes Sándor polgármester ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a magyar kultúráról való megemlékezés azért kiemelten fontos, mert ez hazánk egyik alapvető szellemi pillérének, a Himnusznak a születésnapja, amellyel egyben a modern magyarság is megszületett.

Letenyén A padlás című musicalt adta elő a lendvai Egy & Más Vándorszínház a magyar kultúra napi ünnepségen Fotó: Mirkó Imre

- A kultúra az, ami ismerőssé teszi az ember számára az idegent, ami arra sarkall minket, hogy gondozzuk környezetünket, hogy műveljük magunkat és közösségünket, és ezen keresztül meglássuk saját arcunk jellegzetességeit és egyéni vonásait - mondta a polgármester.

A szombati program táncházzal zárult, ám ezzel még nem értek véget a kanizsai események, vasárnap ugyanis a Honvéd Kaszinóban a fafaragó szakkör jubileumi kiállításával emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról.

Lendván hagyományosan ezen a napon adják át a muravidéki magyarok legrangosabb elismerését, a Zala György Kulturális Nívódíjat. A gálaműsorra - amelynek részeként a Gulag emlékév apropóján Jégvirág ének címmel Herczku Ágnes, Bodrogi Éva, Nikola Parov, Kónya István és Szászvárosi Sándor adott ünnepi koncertet - a Városi Színház- és Hangversenyteremben, szombaton este került sor.

Keszthelyen a díjátadás után Ruzsics Ferenc polgármester, Horváth J. Ferenc, a kitüntetett és Csótár András bizottsági elnök Fotó: Zámbó Balázs

Zala György Kulturális Nívódíjat kapott a muravidéki népi tojás-díszítőművészet hagyományának felélesztése és művelése terén végzett munkájáért a dobronaki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a színjátszó Vörös Piroska, valamint sokrétű kulturális tevékenysége elismeréseként Szolarics Dorisz. Különdíjat a letenyei Cselényiné Erős Enikő és Cselényi József Attila kapott, többek között a lendvai Szent Katalin templomban végzett 25 éves kántori munkájuk elismeréseként.

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központban tegnap este a zalaegerszegi Szényi Zoltán festőművész kiállításának megnyitójával kezdődött az ünnepi program. A két hétig látható tárlatot - amelyben akvarellek és vegyes technikával készült festmények egyaránt helyet kaptak - a szintén zalaegerszegi Báthory István Szakgimnázium tanára, Papp Miklós nyitotta meg. Ezt követte Pintér Antal polgármester ünnepi beszéde.

- A kultúra napja akkor válik igazi ünneppé, ha feladataink jegyében számvetést készítünk, vagy legalábbis kijelöljük önmagunkban - ki-ki önmagában -, hogy milyen módon kell a ránk hagyott kulturális örökségünkkel felelősséggel bánnunk - emelte ki a polgármester, majd arról is beszélt, hogy a tudomány, a művészetek nem létezhetnek értő közönség nélkül.

Nován is megemlékeztek a Magyar Kultúra Napjáról, itt Berkes József mutatta be Tűz voltam című, mintegy másfél éve kiadott első verseskötetét. A szerzővel a kötet szerkesztője, Vogl Mária beszélgetett, a műsorban Horváth Nikolett és Papp Ferenc versmondók működtek közre.

Keszthelyen a Balaton Színházban zajlott az ünnepség tegnap délután, amelyen Ruzsics Ferenc polgármester mondott beszédet. Többek között elmondta, hogy Keszthely az idén sok évfordulót ünnepel: a város 770. és a Helikoni ünnepségek 200. évfordulóját, a Balaton Színház pedig 15 éve nyitotta meg kapuit. Az életünk minden napján kapcsolódunk a kultúrához valamilyen módon, hiszen a kultúra nagyon tág fogalom, és mindenkinek mást jelent, mondta beszédében. A rendezvényen Pro Cultura Keszthely díjat vehetett át Horváth J. Ferenc rajz-művészettörténet és műszaki technika szakos tanár, aki festőként és irodalmi munkásságáról is ismert. Az ünnepi műsorban Petrás Mária és Döbrentei Kornél lépett fel.

Zalaszentgróton Baracskai József polgármester beszélt a kultúra napi rendezvényen. Úgy fogalmazott: a kultúra, azon belül is a magyar kultúra hol azért alkotott remekeket, mert a nép éppen szabadságáért, önrendelkezéséért küzdött, hol pedig ereje teljében megmutathatta, hogy mit képes tenni, ha szabad.

- Páratlan művek, alkotások szőtték át elődeink életét, s mi is választhatunk kedvünkre ezekből, ha tudjuk, mi az értékes. Egy biztos: a kultúra ma már életünk része, s egy évben egyszer méltán ünnepeljük jeles személyiségeit - hangsúlyozta a polgármester.

Letenyén vasárnap a művelődési ház nagytermében rendeztek ünnepséget. Elsőként az intézmény igazgatója, Dömők József köszöntötte a közönséget, majd Farkas Szilárd, a város polgármestere mondta el az ünnepet köszöntő szavait. Az ünnepség másik szónoka dr. Göncz László, a szlovéniai magyar közösség parlamenti képviselője volt, aki hangsúlyozta: a kultúra napja kifejezi a nemzet kötődését anyanyelve, művészete, kulturális értékei és hagyományai iránt. A beszédek után Presser Gábor és Sztevanovity Dusán A padlás című musicaljét adta elő a lendvai Egy & Más Vándorszínház.

A Padlást a színház február 18-án Letenyén újra bemutatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!