Kultúra

2016.12.02. 18:40

Az ember, aki mindent tudott - Velős dráma, altesti humorral

Ez az a film, ami azzal keltett hírverést, hogy Daniel Radcliffe szellentő hullát játszik benne. Már csak ezért is meg kellett néznem, elvégre ekkora marhaságot nem mindennap lát az ember.

Péter Zsombor

És mi van, ha azt mondom, hogy nem is marhaság, amit látunk? Persze ehhez kicsit mélyebbre kell ásnunk az emberi lélek bugyraiban.

Hank (Paul Dano) egy lakatlan szigeten rekedt és épp öngyilkosságot akar elkövetni, amikor a hullámok partra sodornak egy testet (Daniel Radcliffe). Hősünk rájön, a halottnak különleges képességei vannak, többek közt jet skinek lehet használni a bélszelei miatt, de kalapácsnak vagy épp barátnak sem utolsó. Aztán egy nap a hulla megszólal és elmondja: Manny-nek hívják.

Hamar el lehet dönteni a filmről, kell-e nekünk vagy sem. Az első negyedórában megkapjuk az altesti poénok legjavát. Az elborult dolgok aztán folytatódnak, amikor Manny kvázi életre kel, és Hankkel közösen akarnak visszatérni a civilizációba. Mindenféle őrültséget csinálnak, kalandokba keverednek.

"Az ember, aki mindent tudott" polgárpukkasztó, bizarr és groteszk alkotás. Ne lepődjünk meg, ha a hulla erekcióját használják iránytűnek vagy a nyálát vízautomatának, de a logikai összetettséget is ízekre lehet szedni. A formaságokon túllépve térjünk rá arra, miért zseniális Dan Kwan és Daniel Scheinert műve. A hajótörött szerepkörtől fokozatosan távolodunk el. Ahogy Manny életre kel, elkezdi minden érdekelni, Hank pedig elmagyarázza neki a dolgok működését. Aztán egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy hőseink barátokká váltak. Kettejük eszmecseréi adják a film gerincét, és ezekből jöhetünk rá, hogy nem holmi agyatlan vígjátékot látunk. Persze sok-sok vicces résszel találkozunk, Manny oda nem illő beszólásai, poénjai megmosolyogtatóak, de az ember el se hinné, mi mindent ki lehet ebből hozni. Biztos vagyok benne, hogy a bélgázról ilyen érzelmes monológot még soha nem mondott senki, ezen pedig lehet mosolyogni, de a film tényleg eléri, hogy altesti humorral közöljön velős drámát.

Daniel Radcliffe és Paul Dano a filmben. Zseniális a játékuk...

Az ember, aki mindent tudott olyan dolgokról szól, mint a barátság, a szerelem, de főként önmagunk elfogadása. A magvas gondolatok itt-ott talán közhelyesek, de nem is az a különleges, mit közölnek, hanem ahogy közlik. Ettől válik autentikussá. Fel kell fedezni a metaforákat, szimbólumokat, a sorok közt elrejtett üzenetet, a bennünk rejlő magányt és saját rossz döntéseinket. Kicsit mindenki magára ismerhet, hangozzon bármennyire is bizarrul. Aki képes meglátni ezen értékeket, imádni fogja a filmet.

Abban biztos vagyok, hogy az év egyik legmegosztóbb filmjéről van szó, néha én is felvontam a szemöldököm, de egyszerűen magába szippantott. A montázsok, a röhejes dolgok, a szuper párbeszédek, nem is beszélve a zseniális Paul Danoról és Daniel Radcliffe-ről. Mindenki el tudja dönteni, vevő-e egy ilyen őrült kalandra, de az biztos, hogy még nem csináltak ilyen emberi és érzelmes filmet, amiben ennyi alpári, altesti humor lett volna. Most mondja valaki, hogy a filmművészet már nem tud újat mondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!