Kultúra

2017.02.15. 15:15

Az emberi létről és a mindennapokról fest

Zalaegerszeg - Almássy Krisztián kiállításának megnyitója a Kultúrházak Éjjel- Nappal programsorozat egyik első eseménye volt. A Sodródás című kiállítás darabjairól beszélgettünk az alkotóval.

Rákos Bianka

Az Apáczai Csere János Művelődési Központ falán élénk színű, elgondolkodtató festmények sorakoznak. A képek a mindössze tizennyolc éves Almássy Krisztián munkái, aki bár orvosnak készül, szabadidejében lenyűgöző festményeket alkot. A festőnek nem ez az első kiállítása, szülőfalujában már volt kiállítva néhány műve.

- Fenyvesen lakom, ott ajánlotta fel az önkormányzat, hogy bemutatnák a munkáimat. Az Apáczai Művelődési Központba egy ismerősöm által jutottam el. Felkértek egy egyéni kiállításra, mivel szeretik a fiatal művészek munkáit megmutatni - tudtuk meg az alkotótól. Almássy Krisztián nem tervezi meg előre a képeit és igyekszik úgy alkotni, hogy azok mindenki számára könnyen érthetőek legyenek.

- Jön belülről egy érzés, hogy alkotni szeretnék. Először lerajzolom, és hagyom egy kicsit állni a képet, hogy egyszerűbb legyen, ne telemagyarázott. A festményekbe szeretek belevinni egyfajta dinamikusságot is - avatott be az alkotás folyamatába, majd végigvezetett a kiállításon, egy-egy mondatban összefoglalva a képei mondanivalóját.

Almássy Krisztián tehetséges festő, de a Pécsi Orvostudományi Egyetemen tanulna tovább Fotó: Pezzetta Umberto

- Volt egy korszak, amikor nagyon megtetszettek az afrikai motívumok, a figurák és a tájak. Úgy éreztem, készítenem kell valamit, ami ezt az érzést tükrözi - mondta A zarándoklat I. és II. című munkáiról. A festmény első része egy nagy fát ábrázol, míg a második két afrikai asszonyt. Krisztián szívesen használja a komplementer színeket, mint a narancssárga és az élénkkék. Emberábrázolása a legtöbb képen, elvont, erős körvonalakat használ. Vannak munkái, amelyek a híres szürrealista festő, Salvador Dalí stílusát idézik, Krisztián elmondta, ez csupán a véletlen műve.

- Az Elmúlás egy hosszú iskolai nap után készült. Érzékeltetni akartam vele azt, amit az ember például egy hétfő reggel érez. Sokan azt mondták, ez a munkám Az elfolyó idő című Dalí festményre emlékezteti őket, de munka közben az a kép eszembe sem jutott - mesélte az alkotó. Krisztián a festményeinek témáit a mindennapok és az emberi érzelmek ihletik. A kiállítás legnagyobb méretű képét az érzések mellett, egy ismert sláger is inspirálta.

A Holdfényváros című festményt a Magashegyi Underground zenekar slágerei ihlették Fotó: Pezzetta Umberto

- A képemet a Magashegyi Underground, Holdfényváros és az Ellenfény című slágerére készítettem. A Holdfényváros cím is innen ered. A földi létnek a jelentőségét szerettem volna kifejezni ezzel a festménnyel - mondta. Krisztián szerint, gyakran elég vicces dolgokat tudnak beleképzelni az emberek a képeibe. Elmesélte: a Melankólia elnevezésű alkotásán szereplő vízesést volt, aki radiátornak titulálta.

- A titok című képnél azt akartam, hogy mindenki mást lásson bele, a saját titkát, amit nem szeretne felfedni. Az üvegcsében a nap van bezárva, de sokan már ágyas pálinkának is nézték - tette hozzá nevetve.
Almássy Krisztián kiállítása március 3-ig tekinthető meg az Apáczaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!