Kultúra

2017.04.10. 17:47

Bíró László, a polihisztor emlékére nyílt tárlat Hévízen

Hévíz - Újságíró, festő; a golyóstoll, a „mesemosó” azaz a házi gőzmosógép, az automata sebességváltó és sok más hasznos eszköz feltalálója Bíró László. A polihisztor emlékére nyílt tárlat a Muzeális Gyűjteményben május 19-ig látogatható.

Keszey Ágnes

A hétfő esti megnyitón a vendégeket köszöntötte Szőcs Géza kormánybiztos, valamint az argentin nagykövetség képviselője. A kiállítást Papp Gábor polgármester nyitotta meg, a gyűjteményt  Rácz Sándor a relikviák gazdája, a tárlat ötletgazdája mutatta be.

Mint a  meghívóban olvasható:  Bíró László József "leghíresebb találmánya a golyóstoll, melyet „Biropen” néven ismer a világ. 1938 év végén az európai politikai életben bekövetkezett változások miatt először Párizsba, majd Argentínába emigrált, ahol a golyóstoll sikere után elkészítette a golyós parfümöt." Az évek alatt sok más eszközt feltalált.  Az argentin feltalálók napját születésnapján, szeptember 29-én tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!