Kultúra

2014.10.14. 18:30

Borkóstoló a könyvtárban - Praktikus tanácsok mellett a mese és a néptánc is szerephez jutott

Megyeszerte zajlanak az országos könyvtári napok rendezvényei, amelyek a könyves vasárnap gazdag kínálatában csúcsosodnak ki a hét végén.

Korosa Titanilla

 

Zalaegerszegen a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban kedd délután Majoros Nóra írónővel találkozhattak a gyerekek. Ugyancsak a megyei könyvtár adott otthont a Fényszavú emlék című irodalmi estnek, amelynek keretében a Prima Primissima-díjas egyetemi tanár, Pusztay János adott közre válogatást Keresztury Dezső verseiből. A szombathelyi nyelvész, műfordító és Fűzfa Balázs egyetemi docens közös estje már számos közönség előtt aratott sikert. A József Attila tagkönyvtár praktikus tanácsokkal kereste olvasói kedvét, hiszen Varga Judit lakberendezőt hívta meg. A dekoratőr, enteriőr- és divatstylist számos hasznos tanáccsal és ötlettel szolgált a hallgatóságnak.

A könyvtári napok zárásaként vasárnap 9.30-tól A páncélszekrény titkai címmel a Deák-könyvtár féltve őrzött ritkaságaival ismerkedhetnek az érdeklődők, 11 órától pedig Esztergályos Cecília színművész műsora kezdődik, Meddig vagyok? címmel.

A ZVMKK könyvtára ugyancsak könyves vasárnapot tart a hétvégén, a programok 14 órától zajlanak. Először a Kakaó zenekar lép fel, majd játékos családi vetélkedő, továbbá Horváth Tibor gitároktató bemutatója várja az érdeklődőket.

Nem mindennapi programmal vette kezdetét Keszthelyen,a Fejér György Városi Könyvtárban a könyvtári napok: dr. Brazsil József egyetemi docens, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere „Bor és szerelem" címmel tartott előadást, majd borkóstolót az olvasóteremben.

– Mind a borban, mind a szerelemben az egyik legmeghatározóbb az összhang: a nedűnél az összetevők, a szerelemben a két fél között. Borozás közben gyakran kötődnek szerelmek, így is összefügg a kettő – mondta dr. Brazsil József, aki arra a kérdésre, hogy az ő életében szerelem-e a bor, így felelt:

– Őrült nagy kötődés a bor és természetesen a szerelem is. A szerelem már 34 éves kötelék, a bor világához pedig édesapám révén kerültem közelebb.

Keszthelyen dr. Brazsil József tartott előadást. Fotó: Keszey Ágnes

A programsorozat szerdán a Fejér György Városi könyvtár és a Gyógyítók Egymás közt Mindenkiért Egyesület közös rendezvényével, Boldizsár Ildikó meseterapeuta „A mesék élni tanítanak" című előadásával folytatódik. Pénteken a Kőrösi Csoma Sándor Klub ünnepli 30 éves évfordulóját. A hét végén a Könyves vasárnapra várják az érdeklődőket Keszthelyen is. A magyar nép táncai címmel tartott előadást tegnap a lenti könyvtárban Kiss Norbert koreográfus, a Kerka Táncegyüttes művészeti vezetője.

A néptánc bemutatóval egybekötött rendezvényen a művészeti vezető a zalai tánchagyományokról, fennmaradt gyűjtésekről és a még fellelhető táncokról beszélt érzékletesen. A táncegyüttes tagjai pedig ezután a magyar táncdialektusok területeiről hoztak népszerű táncokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!