Kultúra

2015.10.05. 10:02

Csány László emléke: Tudományos konferencia a 225. évfordulón

Zalaegerszeg – Csány László és kortársai címmel rendez tudományos emlékülést a díszteremben október 8-án, csütörtökön 9 órától kezdődően a megyei levéltár.

Arany Horváth Zsuzsa

Csány László (Zalacsány, 1790. – Pest, 1849. október 10.) az 1848–49-es szabadságharc vértanúja, az Országos Honvédelmi Bizottmány megbízottja, kormánybiztos, a Szemere-kormány közlekedési minisztere, a keszthelyi kerület országgyűlési képviselője volt, a világosi fegyverletétellel esett fogságba, négy nappal később végezték ki, mint Batthyány Lajost és az aradi tábornokokat. (Egerszegi szobrát 1931-ben állították fel a mai Kossuth utca déli végén.) Az emlékülésen Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója a Deákhoz fűződő kapcsolatról szól, Béres Katalin muzeológus a reformkort idézi, dr. Solymosi József, a Hadtörténelmi Levéltár munkatársa a Kossuth és Csány, Kemény Krisztián pedig ugyanonnan Mészáros Lázár és Csány kapcsolatáról szól, dr. Kedves Gyula ezredes (Országgyűlés Hivatala) Csány és Perczel Mór, dr. Kovács István egyetemi tanár Csány és Bem címmel tart előadást. A Hadtörténeti Intézet és Múzeumból érkező dr. Hermann Róbert Görgey és a zalai mártír politikus kapcsolatát elemzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!