Kultúra

2016.07.27. 12:37

Csipke porcukorból - a D'Clinic új vendégalkotói

Zalaegerszeg - Júliusban további három alkotó vett részt a D’Clinic Studios képzőművészeti rezidenciaprogramjában, munkáikból pénteken 20 órakor nyílik kiállítás.

Zalai Hírlap

A Rákóczi utca 2-4. szám alatti műteremben En-En See és Vesna Zuzek (Ausztrália), valamint Federico Cittaro (Olaszország) mutatja be, mit alkotott egy hónapon át a zalai megyeszékhelyen.

Elöljáróban néhány mondat a művészektől:

- Akrillal festek durva vászonra - mondja Federico Cittaro. - Mindössze öt színt használok ultramarinkéket, vermilion vöröset, citromsárgát, valamint feketét és fehéret. A festéket hengerrel viszem fel a vászonra, és a különböző színek is csak ott keverednek egymással. Ezt az eljárást nevezik quantum festészetének.

En-En See porcukorból alkotta meg a zalai csipke mását

- A rezidencia programban készült munkámhoz a modern világ túlzásait lecsupaszítva olyan átlagos anyagokat használtam, mint például a porcukor, amivel csipkék mintáit rajzoltam meg a betonpadlóra - kapcsolódik En-En See. - Ezeket a magyar csipkeművészet mintái ihlették, különösen a Göcseji Múzeum néprajzi gyűjteményének anyaga. A zárókiállításon egy nagy efemer munkát hozunk létre a közönséggel közösen a padlón.

- Elsősorban a helyi emberek mindennapi életére összpontosítottam, és a buszállomáson filmeztem - veszi át a szót Vesna Zuzek. - Nagyon érdekes, ahogy a napi rutinjukat végző emberek útja kereszteződik azokkal a szinte már ünnepi alkalmakkal, amikor valakinek a rokona vagy barátja érkezik meg Zalaegerszegre, vagy éppen elutazni készül innen. Olvastam, hogy a 19. században még nagyon nehéz volt eljutni Zalaegerszegre. 1890-ig, amikor megnyílt a zalaegerszegi pályaudvar, a legközelebbi vasútállomás a 10 kilométerre lévő Zalaszentivánon volt. Végigsétáltam a vasútvonal mentén...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!