Kultúra

2017.03.27. 16:45

Amikor felzúgnak a sípok - Beszélgetés Dankos Attila orgonaművész munkájáról

Zalaegerszeg - Dankos Attila szüntelenül dolgozik azon, hogy népszerűsítse az orgonát minden lehetséges módon. Március 18-án ingyenes koncertet adott a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, ennek apropójából beszélgettünk a fiatal művésszel a kezdetekről, a célokról és persze magáról az orgonáról.

Nagy Katinka

- Vallásos családból származom. Az orgona többnyire csak templomokban van jelen, ott ismerkedtem meg vele én is. Miséken hallottam a hangját, végül annyira megszerettem, hogy jeleztem a nagytemplom kántorának, Tóth Györgynek, hogy szeretnék megtanulni játszani rajta - mondta el elöljáróban Dankos Attila.

A zene szeretete már óvodáskorában bele ivódott interjúalanyomba. Kiskorában zeneoviba járt, aztán a Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskolába tanult tovább először furulya szakon, aztán belekóstolt a hegedülésbe, majd elkezdett zongorázni is, mindeközben pedig vonzotta a szolfézs világa is. Sokat tanult a zeneiskola igazgatónőjétől, Győrffyné Könczöl Tímeától, valamint a többi ottani tanártól is. Szakközépiskolai tanulmánya alatt Kiss Zsolt volt az orgonatanára, végül a Debreceni Egyetemen folytatta tovább a tanulmányait orgonaművész-tanár szakon, dr. Karasszon Dezső irányításával, ahol 2016-ban végzett diplomás orgonaművészként.

"Egyszer eljátszottuk az összes Bach orgonaművet Balatonbogláron egyhuzamban, ami két teljes napot tett ki" Fotó: A szerző

Dankos Attila jelenleg tanítással foglalkozik. A zeneiskolában orgona és zongoraórákat tart, a Mindszenty Iskolában pedig énektanárként munkálkodik. Emellett a kertvárosi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébániatemplom kántora.

- Nem hétköznapi a hangszere...

- Orgonistaként azért küzdök, hogy ez a különleges hangszer jobban bekerüljön a köztudatba és a hangversenytermekbe is. Ez elég nagy előrelépés lenne, hiszen bár járnak az emberek orgonakoncertre, ezek mégsem annyira látogatottak, mint mondjuk egy zongoraművész előadása. Van több olyan kezdeményezés, amin többedmagammal igyekszünk is ezen változtatni. Az egyik ilyen a kertvárosi templomban a "Vasárnap esti muzsika", amit minden hónap utolsó vasárnapján tartunk. Ezeken az alkalmakon rövidebb koncerteket adunk, hívunk vendégművészeket, igyekszünk változatossá tenni a zenei élményt. Emellett Győrffyné Könczöl Tímeával közösen megálmodtunk egy szabadtéri orgonahangversenyt is, amire idén az Egerszeg Fesztivál ad lehetőséget.

- Mi az oka, hogy az emberek nehezen nyitnak az orgona felé?

- Az orgona az egyházhoz kötődik és az a feladata, hogy kísérje az éneket. Ezért nem tekintették ezt igazán önálló hangszernek, mindig kísérőként jelenik meg. Igaz az evangélikus egyházban nagyon sok olyan orgonamű van - előjátékok - amik beintonálják az éneket és igazán gyönyörűek, de még ezek is nagyon kötődnek az énekhez. A vezérdallam vezeti a darabot, az orgona pedig csak lekíséri ezt. Ráadásul az orgonairodalom nagyrészt, mind egyházi zene és még a 20. századi zeneszerzők zöme is vallásos zenét komponált orgonára. Manapság ez kezd már kicsit fellazulni. Érdekes változás, mivel régen az orgona nem vallásos hangszer volt, a császári paloták vigasságain, gladiátor küzdelmek alatt, vagy éppen kivégzéseken szólaltatták meg.

- Ki a példaképe?

- Bach munkásságát mindig is csodáltam, neki köszönhetem, hogy orgonálok, az ő műveit szeretem a legjobban játszani. A másik példaképem Olivier Messiaen, egy francia zeneszerző, aki szintén tanítással foglalkozott, valamint a párizsi Szent Klotild templomnak volt az orgonistája. A művei nagy részéhez odaírt egy bibliai idézetet, szöveget kapcsolt és programot adott a zenéjének, ami igazán modernné tette az ő egyházzenei munkásságát. A ma élő orgonisták közül pedig Ton Koopmanra nézek fel.

- Van valamilyen különleges élménye, ami a zenéhez fűződik?

- Egyszer eljátszottuk az összes Bach orgonaművet Balatonbogláron egyhuzamban, ami két teljes napot tett ki. Hajnali kettőkor kerültem én sorra, ráadásul elég nehéz művet, az egyik trió szonátát választottam ki. Ez azért érdekes, mert három különböző hangszerre íródott. A két kezem az olyan, mintha két hegedű lenne, a lábam pedig egy cselló. Ez nagy élmény volt és jól is sikerült.

- Mik a tervei a jövőre nézve?

- Nálam mindig is összekapcsolódott a vallással az orgona. Nagy álmom, hogy nagy egyházi központban legyek orgonista és zenei vezető. Az okoz örömet, ha zenélhetek. Régebben például hazamentem a zongoraórámról, aztán otthon is csak gyakoroltam akár 4-5 órát és észre se vettem, hogy megy az idő. Szeretnék hangversenyeket szervezni, tanítani minél többet. mellett nagy álmom az is, hogy megszerezzem a doktori címet a távolabbi jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!