Kultúra

2017.05.26. 17:55

Egy életút, 14 fejezet

A szombathelyi egyházmegye vértanú papja, Brenner János életét mutatja be gyermekeknek szánt, A Jó Pásztor követője című legújabb könyvében Horváth István Sándor zalalövői plébános.

Gyuricza Ferenc

István atya a kötet kapcsán úgy fogalmazott: az 1957. december 15-re virradó éjszaka brutális kegyetlenséggel meggyilkolt Brenner János életéből Jézus Krisztus keresztútjához hasonlóan 14 állomást, 14 stációt emelt ki. Ezek születésétől a vértanúságig, illetve még azon túl is végigkövetik Brenner János sorsát, ezáltal is jelképezve, hogy Brenner János mennyire Krisztust követő életet élt. A kötet szerkesztése során arra is figyelt, hogy Jézus kereszthalálához hasonlóan Brenner János vértanúságát is a 12. fejezet, a 12. stáció mutassa be.

A zalalövői plébános azt is elmondta: hatvan év távlatából nézve már bátran kijelenthető, hogy Brenner János történetének többféle lenyomata van, s az akkori tragikus eseményeket is sokan feldolgozták már. István atya a jogtörténész Kahler Frigyes munkáját emeli ki, mely révén a korabeli nyomozati anyagokba, a bírósági aktákba nyerhetünk bepillantást. Az iratok jól tükrözik, ahogy egy hazug rendszer emberei próbálták tisztára mosni a történteket. István atyának azonban egészen más célja volt A Jó Pásztor követője című könyvecske megírásával. Ő arra akart rávilágítani, ki is volt Brenner János, s mit tanulhatunk az életéből?

- Az első és legfontosabb üzenet, hogy vallásos családból születnek papi hivatások - emelte ki István atya. - Brenner János nem egyedül lépett az Úr szolgálatába, a bátyja s az öccse is pap lett. Rengetegszer beszélünk ma arról, hogy paphiány van. Vajon ennek nem a hitbeli érdektelenség a legfőbb oka? Az, hogy a a családok nem gondolják komolyan a maguk vallásosságát? Brenner János családjából három fiúgyermek lépett a papi hivatás útjára. Ez vallásos neveltetés nélkül bizonyára elképzelhetetlen lett volna.

A zalalövői plébános szerint Brenner János történetének van egy másik fontos tanulsága is: minden fiatalnak meg kell keresnie a maga hivatását, fel kell ismernie, milyen feladattal bízta meg őt az Isten. Nem kell mindenkinek pápának, egyházi vezetőnek, de még csak papnak sem lenni, ám az Úr mindenkinek ad egy hivatást, és azt végre kell hajtani. Brenner János ebbéli tudatossága ugyancsak példa lehet mindenki számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!